Bosna i Hercegovina     | 17.11.2021. 11:19 |

Zabrinjavajući podaci u saobraćaju uslovili maksimalni angažman MUP-a USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 17. novembra (FENA) - Policija Unsko-sanskog kantona (USK) u prvih devet mjeseci ove godine evidentirala je i reagirala prilikom 1.549 saobraćajnih nezgoda i nesreća.

Posebno je zabrinjavajuće što je prošlogodišnja brojka u istom periodu već nadmašena za 252 nesreće, a to je prvenstveno uslovljeno neprilagođenom brzinom i izuzetno lošim stanjem cesta u ovom dijelu države.

-Nažalost, na putevima u USK u tom periodu imali smo i 15 saobraćajnih nesreća, prilikom kojih je 18 lica smrtno stradalo. U istom periodu prošle godine, imali smo devet takvih nesreća, s devet smrtno stradalih lica. Dakle, imamo stotpostotno povećanje poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama i to je naravno alarmantan podatak za sve nas - kazao je glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović.

Sve navedeno je i jedan od razloga maksimalnog angažmana policijskih službenika na zaštiti svih učesnika u saobraćaju, odnosno što kvalitetnijem praćenju i sankcioniranju nesavjesnih vozača.

-Krenuli smo već s postavljanjem novih - posebnih radarskih sistema u našem kantonu. Izgledaju kao kamere, a evidentirat će dodatne prekršaje vozača u saobraćaju. Pritom mislim na nekorištenje sigurnosnog pojasa, upotrebu mobilnog uređaja za vrijeme upravljanja vozilom, kao i punovažnost registracije putničkog vozila. Kamere će sve zabilježiti i proslijediti u glavni server, nakon čega će naši službenici o detektovanim prekršajima obavijestiti i sankcionirati počinioce - dodao je Beganović.

Visina novčane kazne zavisit će o težini saobraćajnog prekršaja, dok će minimalna biti 40 konvertibilnih maraka (KM). Također, potvrđeno je kako će ovakvi nadzorni sistemi biti uvedeni i na određenim rizičnim raskrsnicama, a koje su pokrivene svjetlosnom signalizacijom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Poginuo vozač automobila u Miričini kod Gračanice

Novo Sarajevo - Izmjena saobraćaja tokom utakmice FK 'Željezničar'i FK 'Sarajevo'     

Zbog požara obustavljen saobraćaj na izlazu iz Nemile prema Zenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu