Bosna i Hercegovina     | 17.11.2021. 14:43 |

Općina Vogošća zvanično proglašena područjem bez mina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Povodom proglašenja područja općine Vogošća bez mina, a u okviru projekta Sarajevo bez mina, danas je u prostorijama ove lokalne zajednice upriličen prijem za donatore i institucije koje su pružale podršku u deminiranju proteklih godina. 

Prezentiran je kratki film koji prikazuje aktivnosti koje su provođene na deminiranju područja općine Vogošća od završetka agresije do septembra 2021. godine kada su i okončane aktivnosti na deminiranju. 

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić zahvalio je u ime lokalne zajednice na pomoći koja je pružena. 

- Općina Vogošća je bila na udarnom pravcu agresora. Činjenica je da smo, nakon 26 godina svega što se ovdje dešavalo, konačno došli u situaciju da je naša lokalna zajednica postala prostor na kojem nema mina - naglasio je Smajić. 

Pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović je istakao da je predanost i posvećenost poslu zaposlenika Općine Vogošća rezultirala današnjom svečanošću.

- Vogošća je jedna od rijetkih općina u Federaciji koja je oslobođena opasnosti od mina. Sretni smo i zadovoljni što smo bili dio ove priče. Naglasio bih da građani općine Vogošća moraju bit i svjesni da i dalje ostaje problem opasnosti od neeksplodiranih ubojnih sredstava, a Federalna uprava civilne zaštite je institucija koja se bavi rješavanjem tih pitanja - kazao je Kadribegović.

Na današnjem prijemu su uručene zahvalnice za donatore, institucije i kompanije koje su pomagale u pripremi, realizaciji ili su direktno finansirali projekte, a to su: Centar za uklanjanje mina u BiH - BH MAC, Oružane snage BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Međunarodni fond za deminiranje - ITF, Centar za obuku pasa u BiH - MDDC, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Savezne Republike Njemačke, Ambasada Austrije, Ambasada Kraljevine Belgije, Ambasada Republike Češke, Ambasada Kraljevine Norveške, Ambasada Švicarske, UNDP BiH, Norveška narodna pomoć - NPA, saopćeno je iz Općine Vogošća. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općina Vogošća - Potpisivanje ugovora u vezi s Društvenim centrom Blagovac u 13 sati

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Promocija projekta pomoći preživjelima od mina (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'