Svijet     | 17.11.2021. 15:12 |

Izraelski sud osudio špansku humanitarku zbog finasiranja PFPL-a

FENA Internet

TEL AVIV, 17. novembra (FENA) - Izraelski vojni sud osudio je u srijedu špansku humanitarnu radnicu Huanu Rashmawi na 13 mjeseci zatvora nakon što je proglašena krivom za nezakonito finansiranje palestinske  vojno-političke organizacije "Narodni front za oslobođenje Palestine" (PFLP).

Vojska je saopćila da je 63-godišnja Rashmawi priznala svoju ulogu u "prikupljanju sredstava za Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP)", organizaciju okrivljenu za prethodne napade na Izraelce, što je tvrdnja koju je odbacila, javlja France 24 .

Sud je potvrdio kaznu koju su zatražili tužioci u sklopu sporazuma o priznanju krivice prošle sedmice u kojem se također navodi da Rashmawi plati kaznu od 50.000 šekela (16.000 dolara).

Njen advokat Avigdor Feldman rekao je za AFP da bi Rashmawi mogla biti puštena u roku od dvije sedmice u zavisnosti od odsluženog vremena.

- Uhapšena je od aprila i postoji šansa da bi mogla biti puštena u roku od dvije sedmice ako joj komisija za uslovni otpust smanji kaznu za trećinu - rekao je Feldman.

Rođena u Madridu i udata za Palestinca, Rashmawi je radila za palestinsku grupu, Savez odbora zdravstvenih radnika.

Izrael je naveo da je grupa usmjerila evropske donacije PFLP-u. Prošle godine Izrael je zabranio djelovanje ove zdravstvene organizacije na okupiranoj Zapadnoj obali.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo