Kultura     | 17.11.2021. 15:10 |

Otvorena šesta konferencija 'PR & Media Days Mostariensis'

FENA Mirza Efendić

MOSTAR, 17. studenoga (FENA) - Online konferencijom, u produkciji SUM TV-a, otvorena je šesta međunarodna znanstveno-stručna konferencija PR & Media Days Mostariensis s područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija.

U okviru trodnevne konferencije, koju organiziraju Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Plymouth Marjon University iz Velike Britanije, sudionici će imati priliku čuti izlaganja stručnih imena iz regije, ali i svijeta, što potvrđuje da PR & Media Days Mostariensis konferencija izlazi iz okvira Bosne i Hercegovine te okuplja velika imena iz struke na svjetskoj razini.

Prvi dan konferencije započeo je svečanim otvaranjem i pozdravnim govorima rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića, dekanice Fakulteta za umjetnost, humanističke i društvene znanosti sa Sveučilišta Plymouth Marjon Sarah McAdam i predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega.

Rektor Zoran Tomić podsjetio je kako su organizatori konferencije PR Days Mostariensis na samom startu prije pet godina vrlo jasno definirali njezine ciljeve koji se reflektiraju u prezentaciji, promoviranju, analizi i istraživanju suvremenih trendova u odnosima sa javnošću.

- Bila nam je i ostala namjera podijeliti stečene spoznaje i iskustva znanstvenika i praktičara s područja odnosa sa javnošću, integrirane komunikacije i medija. Ovom konferencijom željeli smo otvoriti dijalog i raspravu s naglaskom na istraživanje i buduće trendove u profesiji i srodnim disciplinama, pratiti rad mladih znanstvenika i poticati ih na stvaranje i prihvaćanje profesionalnih standarda i etičkih načela te nagrađivati njihovu izvrsnost na navedenom području - rekao je Tomić.

Naglasio je da su studenti u središtu interesa te je pohvalio konferenciju koja iz godine u godinu sve više raste i stvara mrežu kojom se prenose iskustva iz raznih dijelova svijeta.

- Konferencija je nastala kako bi omogućila studentima dodatnu platformu za prikupljanje informacija i promoviranje stečenog znanja čime smo studente postavili u središte našega interesa i nastojanja. Konferencija raste iz godine u godinu i sve više okuplja stručnjake iz cijelog okruženja, ali i Europe i Bliskog istoka koji nam prenose iskustva i spoznaje iz svojih krajeva i tako sinergijski jačamo - istakao je Tomić.

Sarah McAdams, dekanica Fakulteta za umjetnost, humanističke i društvene znanosti sa Sveučilišta Plymouth Marjon iz Velike Britanije, govorila je o popularnoj kulturi, temi ovogodišnje konferencije.

- U društvu smo koje cijeni poznate osobe i gdje su one bitne, riječi im odzvanjaju i njihova zainteresiranost za političku sferu je uvelike popraćena. U posljednje vrijeme promijenila se uloga novina koje su se morale prilagoditi jer su im portali preuzeli objavljivanje prvih vijesti, ali to ne znači da im nema mjesta u današnje vrijeme. Nova istraživanja pokazuju da je javnost izgubila povjerenje u novinarstvo i novinare - rekla je, među ostalim, McAdams.

Nevenko Herceg pohvali je organizatore PR & Media Days Mostariensisa, istaknuvši kako svake godine postavljaju nove standarde.

- Vodeći ljudi studija Odnosa sa javnošću Filozofskog fakulteta, kao organizatori, imaju razloga biti ponosni da su i ove godine okupili eminentne znanstvenike i stručnjake s područja odnosa s javnošću. Osobno me raduje ustrajnost u organiziranju studentske sekcije koji će surađivanjem sa kolegama iz ovoga dijela Europe ispuniti svoju svrhu povezivanja i znanstvene suradnje - rekao je Herceg.

Drugi dan posvećen je sekciji PR u okvru koje će se održati panel ''Kultura, meka moć & PR: poveznice i implikacije'' te sekciji Sport unutar koje će se održati izlaganja tri predavača i panel o nogometu kao popularnoj kulturi pod nazivom ''Zašto svijet ludi za nogometom?''.

Za treći dan konferencije planirana je sekcija Mediji unutar koje će gledatelji moći poslušati pet izlaganja predavača koji dolaze iz Toronta, Zagreba, Plymoutha i Sarajeva. Potom će uslijediti zaključci i svečano zatvaranje konferencije.

Konferencija se može pratiti na mrežnoj stranici prdays.sum.ba.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta