Svijet     | 17.11.2021. 15:42 |

Estonija održava vojne vježbe, postavlja bodljikavu žicu na granici s Rusijom

FENA Internet

VILNIUS, 17. novembra (FENA) - Estonska vlada pozvala je u srijedu 1.700 rezervnih vojnika na nenajavljenu vježbu koja će uključivati ​​postavljanje bodljikave žice duž 40-kilometarske granice s Rusijom, kako se migrantska kriza u obližnjoj Bjelorusiji intenzivira.

Evropska unija je optužila Bjelorusiju da je odvezla hiljade migranata sa Bliskog istoka i Afrike i prisilila ih da pređu u zemlje članice EU i NATO-a Poljsku, Litvaniju i Latviju u znak odmazde za sankcije koje su već uvedene Minsku. Bjelorusija je negirala da je namjerno podsticala krizu.

Susjedi Bjelorusije u EU, koja je bliski ruski saveznik, upozorili su da bi kriza mogla dovesti do vojnog sukoba, te su proglasili vanredno stanje i rasporedili vojne snage u blizini svojih granica.

Estonija ima sličnu geopolitičku historiju kao Litvanija i Latvija, iako nema granicu sa Bjelorusijom.

Predviđeno je da vanredna vježba traje do 25. novembra u namjeri da testira brzi odgovor nacionalnog lanca komandovanja, saopćila je estonska vlada.

Rezervni vojnici će pomoći u postavljanju 40-kilometarske bodljikave žice na mjestima duž ruske granice, gdje su rizici od ilegalnih prelazaka najveći, naveli su estonska policija i granična straža u saopćenju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta