Bosna i Hercegovina     | 17.11.2021. 16:18 |

Sud BiH - Nastavak svjedočenja u 'slučaju Respiratori'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Unakrsnim ispitivanjem i dodatnim upitima za svjedokinju optužbe Sunitu Alagić, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi.

Radi se o predmetu čiji se akteri terete u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

Pored Novalića, federalnog premijera, u ovom su predmetu optuženi – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba “F. H. Srebrena malina”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Svjedokinja Alagić, pomoćnica direktora FUCZ-a, potvrdila je u nastavku svjedočenja kako je nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora sa “Srebrenom malinom” u vezi s nabavkom respiratora (3. aprila 2020.), promijenila podatak o oznaci respiratora, nakon što joj je direktor sugerirao, navodeći tehničku grešku kao razlog.

U vezi s tim, zastupnik optužbe, tužitelj Mirza Hukeljić joj je predočio iskaz, koji je svjedokinja dala u fazi istrage, a u kojem se navodi da su spomenute izmjene uslijedile 22. ili 24. aprila, prilikom dolaska vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića.

Kazala je kako ona onda nije znala da li je svjedok ili optužena, ustvrdivši kako su tužioci iznosili 'konstrukcije' i govorili da znaju šta je bilo, te da je u strahu potpisala iskaze, pravdajući tako razliku u iskazu.

Odgovarajući na upit članova Sudskog vijeća o tome da li su korigirani i podaci iz ugovora na e-portalu Agencije za javne nabavke, svjedokinja je navela da to nije bilo moguće.

Na upit o tome ko je donio odluku koji će respiratori biti nabavljeni od tri ponude za koje je svjedokinja ustvrdila da su dobili od Srebrene maline, Alagić odgovorila kako je to pitanje za rukovoditelja.

Prema njenom kazivanju, to pitanje nije razmatrao Federalni štab CZ, ali su putem Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva dobili smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sa specifikacijama preporučenih respiratora.

Dodala je kako nakon pojave pandemije koronavirusa, a usljed haotične situacije, nisu protokolisali sve akte koji su stizali u FUCZ.

U ostatku svjedočenja, Alagić se referirala na upite o protokolisanju u vezi sa ponudom za respiratore oznake ACM 812A, koja je kasnije stavljena u ugovor umjesto prvobitnih HC VE300 respiratora. Prema tužbenim navodima, ta ponuda nije postojala u vrijeme potpisivanja ugovora, dok je svjedokinja ustvrdila drugačije.

Kazala je kako ugovorom nije bilo definirano ko je zadužen za verificiranje, instaliranje i puštanje u rad respiratora, te da je FUCZ nastojala taj posao realizirati.

Na upit odbrane drugooptuženog Solaka, Alagić je navela kako FUCZ nije planirala skladištiti respiratore, nego ih distribuirati.

Nakon što je Solakova braniteljica, advokatica Marsela Bajramović predočila ponudu Srebrene maline za zaštitnu opremu iz marta 2020. godine, Alagić je kazala kako je nisu ni razmatrali, "jer su za te stavke već bili izvršili nabavku po povoljnijim cijenama".

Na upit optuženog Solaka, svjedokinja je potvrdila da je FUCZ i prije pandemije nabavljala medicinsku opremu, te da je dio te opreme (maske, zaštitna odijela) poslužio za Covid odjeljenja.

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića, između ostalog, tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu, koji je u fazi dokaznog postupka optužbe, zakazan je za 19. novembra.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta