Bosna i Hercegovina     | 17.11.2021. 17:45 |

Dan državnosti BiH nizom sadržaja obilježava se u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. novembra (FENA) - Organizacioni odbor Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za obilježavanje 25. novembra-Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je utvrdio konačan program obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

Višednevnim programom predviđeni su brojni događaji koji će se odvijati širom BPK Goražde.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde, članica organizacionog odbora, Aida Sirbubalo napomenula je da je obilježavanje Dana državnosti praktično već počelo 13. novembra posjetom članova Mreže mladih muftijstva goraždanskog Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a nastavlja se u subotu, 20. novembra akcijom dobrovoljnog darivanja krvi simboličnog naziva “I krv svoju, za Bosnu moju” čiji je organizator upravo Mreža mladih.    

- U okviru programa obilježavanja Dana državnosti BiH održat će se i drugi sadržaji. Između ostalih, planirano je takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola, pozorišna predstava, šahovski turnir, likovne izložbe, a centralni događaj tardicionalno bit će svečana akademija, na kojoj će o ovom izuzetnom datumu, kao i ranijih godina, osim zvaničnika BPK, govoriti neko od eminentnih profesora i akademika. Novina ove godine je i posjeta učenika goraždanskih škola muzeju Alije Izetbegovića u Sarajevu - kazala je Sirbubalo.

Za građane BPK Goražde bit će organizirane i izložba grafika akademika Irfana Hoze te samostalna likovna izložba profesorice Samije Mašić, kao i noć sevdaha, starogradske i narodne muzike Vokalno-instrumentalnog sastava “Behar“ iz Goražda.

Programom je planirana i promocija knjige “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat na BiH”, autora prof.dr. Ive Komšića, kao i pozorišna predstava "Hadžera“ koja govori o stradanju bošnjačkog naroda u ratovima u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana