Svijet     | 17.11.2021. 17:52 |

Merkel i Lukašenko dogovorili razgovore o migrantskoj krizi sa EU

FENA Internet

MINSK, 17. novembra (FENA) - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su se u telefonskom razgovoru da Minsk i EU treba da razgovaraju o migrantskoj krizi na bjelorusko-poljskoj granici, saopćila je Bjelorusija u srijedu.

Hiljade migranata, uglavnom s Bliskog istoka, kampuju na granici u, kako Zapad kaže, osveti za sankcije uvedene Lukašenkovom režimu nakon brutalnog gušenja protesta protiv njegove vladavine.

Lukašenko i njegov glavni saveznik, ruski predsjednik Vladimir Putin, odbacili su optužbe i kritikovali EU što nije primila migrante, podsjeća AFP.

Pozivajući se na Lukašenkovu pres-službu, bjeloruska državna novinska agencija Belta izvijestila je da su se bjeloruski lider i Merkel "složili da će se problem u cjelini iznijeti na nivo Bjelorusije i EU".

- Relevantni zvaničnici koji će biti određeni s obje strane odmah će započeti pregovore za rješavanje postojećih problema - piše Belta.

U razgovorima će se razmatrati i želje migranata da stignu u Njemačku, dodala je novinska agencija, navodeći da su se Lukašenko i Merkel dogovorili o održavanju kontakata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lukašenko pozvao na organiziranje uličnih patrola radi pružanja bezbjednosti u bjeloruskim gradovima

Lukašenko u emotivnom telefonskom razgovoru uvjerio Prigožina da odustane od pobune

Uhapšeni bjeloruski opozicioni bloger pomilovan

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije