Regija     | 18.11.2021. 10:23 |

Vukovarci se prisjećaju najtežeg dana u novijoj povijesti

FENA Agencije

VUKOVAR, 18. studenoga (FENA) - Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenog slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru.

Iako su državne vlasti pozvale građane da zbog epidemiološke situacije ne dolaze na 30. obljetnicu vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu, još od srijede u Vukovar pristižu brojni domoljubi, ponajviše privatnim automobila i autobusima, a velik je i broj motorista. Ako je suditi po registarskim oznakama, u Vukovar su pristigli građani iz svih krajeva Hrvatske,  a može se primijetiti i velik broj domoljuba iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Većina ih u rukama nosi hrvatske zastave ili zastave ratnih postrojbi svoga kraja dok prolaze ulicama koje vode od gradskog središta do Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar ispred koje će se u 10 održati komemorativni program pod nazivom "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta", a kojem će, kako je najavljeno, nazočan biti cijeli državni vrh.

Programu, u kojem će nastupiti klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i glumac osječkog HNK Darko Milas, nazočit će predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović dok će izaslanstvo Hrvatskog sabora predvoditi predsjednik Gordan Jandroković.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predvodit će Vladino izaslanstvo.

Zajedno sa ostalim sudionicima obilježavanja, svi će oni predvođeni hrvatskim braniteljima Vukovara i obiteljima poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja proći u Koloni sjećanja 5,5 kilometara dugi put od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i upalit svijeće.

Molitvu će na groblju predvoditi nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić, a misu zadušnicu pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško.

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće biti nazočan misi zadušnici već će nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće otići na Ovčaru gdje će podno spomen-obilježja za 200 žrtava ubijenih na tom poljoprivrednom dobru nedaleko od Vukovara položiti vijenac i upaliti svijeću.

Duž trase kojom će se kretati Kolona sjećanja rano jutros učenici vukovarskih osnovnih škola zapalili su nekoliko tisuća lampiona, a na stotine lampiona od sinoć gore ispred vukovarske bolnice, gradskih ustanova i institucija, tvrtki i drugih javnih objekata, a brojni lampioni gore i u prozorima obiteljskih kuća i stanova u Vukovaru, prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom