Bosna i Hercegovina     | 18.11.2021. 13:32 |

Zajednički odgovor neophodan za pitanje migracija (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je danas da u BiH još uvijek ne postoji politički konsenzus kada su u pitanju ilegalne migracije, dodajući da je potrebno jednako teret tog problema raspodijeliti na cijelu zemlju.

Na pres-konferenciji nakon otvaranja regionalne konferencije "Sarajevo Migration Dialogue", pojasnio je da u ovom trenutku samo dva kantona, Unsko-sanski kanton i Kanton Sarajevo, podnose teret migracija na kontinuiran način.

- Stav vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je da ne žele na svom teritoriju uspostaviti niti jedan migrantski centar, a sličan stav imaju i neki kantoni Federacije BiH s hrvatskom većinom - pojasnio je Cikotić.

Ipak, napominje da je BiH pokazala značajan napredak u upravljanju migracijama, ali bi raspoređivanje tereta na cijelu teritoriju države bio signal spremnosti i sposobnosti da se BiH nosi ne samo sa ovim, nago i sa mnogim drugim sigurnosnim izazovima.

Državni ministar sigurnosti kaže da u BiH trenutno boravi oko 2.500 migranata i to je značaja napredak jer ih je ranije bilo i do 8.000, ali usprkos svim ovim naporima još imamo određenih otvorenih pitanja u smislu nedostatka političkog konsenzusa i efikasne koordinacije svih onih koji bi trebali učestvovati.

Još uvijek je prisutan i problem finansijskih i tehničkih sredstava, ali napravljeno je nekoliko krupnih koraka u boljem upravljanju migrantskom krizom u smislu kontrole istočne granice, upravljanja migrantskim centrima te preuzimanje odgovornosti za migracije međunarodnih organizacija.

- Migracije su transkontinentalni sigurnosni izazov i ni jedna država ga ne može rješavati sama zato je BiH organizirala ovakvu konferenciju kao prva zemlja u regionu - kazao je Cikotić, izražavajući nadu da će u okviru konferencije biti ponuđena i neka rješenja tog pitanja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija podvukao je na pres-konferenciji da je migrantski pritisak nešto niži u odnosu na raniji period te smatra da je lakše donositi odluke i vidjeti gdje su bile greške kada je u pitanju migrantska kriza, kao i koji su to bh. kapaciteti u globalnoj borbi protiv migracija.

- BiH s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika ponijela je veliki teret migrantske krize. Migranti su bez ikakvih poteškoća dolazili na bh. istočne granice, a zapadne granice prema Evropskoj uniji bile su jako zatvorene. Djelovalo je tada da neko od BiH želi napraviti spavaonu za migrante - dodao je Tegeltija.

Napominje da je zato BiH uvijek tražila zajednički odgovor na taj izazov, istovremeno jačajući kapacitete na istočnim granicama i sigurnosnih agencija te osigurati smještaj izbjeglica i pružiti humanitarnu pomoć onima koji mogu dobiti status migranata.

- No, BiH je suočena sa sigurnosnim izazovom ne samo humanitarnim jer se u kolonama migranata nalaze i oni koji ne pripadaju tom statusu i nemaj dobre namjere prema BiH ili zemljama u koje žele otići - podvukao je Tegeltija.

Pozvao je Evropsku uniju da bude istinski partner u tome, te im je zahvalio za svu dosadašnju pomoć, ali je vrlo važnim nazvao da proces migracija bude kontroliran i da svako nosi teret koliko je to objektivno moguće.

Kako je zaključio, BiH neće biti nikada zemlja koja će migrante koristiti za bilo kakav hibridni rat, a nikada neće migrante nasilno premještati.

Kroz danas organiziranu konferenciju na najvišem nivou želi se ojačati saradnja i partnerstvo u regiji kao i razmjena informacija i iskustava, koji su od presudne važnosti za efikasno upravljanje migracijama. 

Uz učešće ministara regiona, predstavnika Evropske unije i međunarodnih organizacija razgovarat će se o konkretnim prijedlozima za rješavanje pitanja u oblasti migracija.

Pogledajte https://fena.ba/video/6771

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1mzpqFcVNQfN6YNDfn7TcuxYWObeDiJ_j?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'