Svijet     | 18.11.2021. 14:44 |

Japan poručio Kini da su mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu bitni

FENA Internet

TOKIO, 18. novembra (FENA) - Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi u četvrtak je naglasio svom kineskom kolegi da su mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu bitni, istovremeno izražavajući “duboku zabrinutost situacijom u Hong Kongu i Xinjiangu.

Odnosi između dva azijska susjeda povremeno su zategnuti teritorijalnim sporenjima i sjećanjima na Drugi svjetski rat, ali je Hayashi – koji je preuzeo dužnost ovog mjeseca - tada izjavio izjavio da je izgradnja stabilnih, konstruktivnih veza s Kinom bitna.

Hayashi je, razgovarajući po prvi put s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem izrazio namjeru da krene u tom pravcu, navodi japansko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

On je, međutim, također izjavio da osjeća “duboku zabrinutost” situacijom u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu, gdje vlasti provode kampanju protiv prodemokratskih političara, i u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, gdje grupe za ljudska prava tvrde da se muslimanska manjina suočava s progonom.

Kina odbacuje optužbe o stanju ljudskih prava u tim regijama.

Hayashi je također “naglasio značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu”, gdje su napetosti između samoupravnog otoka Tajvana i Kine u porastu, dodalo je ministarstvo. Kina tvrdi da je Tajvan njena teritorija.

Hayashi je izjavio kako se nada da će Japan i Kina biti u stanju da održe rasprave o tim i drugim temama u budućnosti, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta