Sport     | 19.11.2021. 08:28 |

Biden: Razmišljamo o diplomatskom bojkotu Igara u Pekingu

FENA Internet

WASHINGTON, 19. novembra (FENA) - Sjedinjene Države razmatraju diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u februaru sljedeće godine u Pekingu, javljaju agencije.

Američki predsjednik Joe Biden, na marginama sastanka s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u Bijeloj kući u Washingtonu, na pitanje novinara odgovorio je da je to "nešto o čemu razmišljamo", prenosi STA. 

Sedamdesetosmogodišnji Biden nije detaljno objasnio diplomatski bojkot, a nadležne službe se o tome kasnije nisu očitovale.

To bi moglo značiti da SAD neće slati svoje službene političke predstavnike na Igre, suprotno ustaljenoj praksi. Takav bojkot ne bi se odnosio na nastupe sportista, iako to nije demantirala Bijela kuća.

Igre u Pekingu su na rasporedu od 4. do 20. februara sljedeće godine. Organizacije za ljudska prava optužuju pekinške vlasti za grubo kršenje prava, posebno ujgurske muslimanske manjine, kao i represiju u Tibetu, Hong Kongu i nekim drugim autonomnim regijama.

Zato se sve više ponavljaju zahtjevi za bojkot igara, koji su se pojavili i prije Ljetnih igara 2008., čiji je domaćin također bio kineski glavni grad.

Između dvije velesile, SAD-a i Kine, već duže vrijeme postoje političke napetosti. Nedavno su Biden i kineski predsjednik Xi Jinping online razgovarali o odnosima dviju zemalja i upozorili na opasnost od sukoba. U to vrijeme bojkot igara još nije bio jedna od tema za SAD. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom