Sport     | 19.11.2021. 11:13 |

WTA zaprijetila da će povući turnire iz Kine zbog slučaja Peng Shuai

FENA Saopćenje

PEKING, 19. novembra (FENA) - U slučaj nestale kineske teniserke Peng Shuai snažno je uključeno i WTA udruženje teniserki. Kini je zaprijećeno povlačenjem svih turnira ako sudbina igračice ostane nepoznata i ako Kina ne istraži navode o seksualnom napadu na sportistkinju, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Peng, bivša pobjednica Wimbledona i Otvorenog prvenstva Francuske u dublu, nestala je ovog mjeseca nakon što  je optužila utjecajnog člana Komunističke partije Kine Gaoli Zhanga da ju je prisiljavao na seks u dugoj vezi.

Optužbe su potom brzo nestale s kineske platforme Weibo, koja je slična Twitteru, a teniserki se izgubio svaki trag. WTA je tada zatražio dokaz da je igračica na sigurnom, a pozivu su se pridružile i brojne teniske zvijezde, uključujući Naomi Osaku, Novaka Đokovića i Serenu Williams.

Službena Kina, međutim, sprečava bilo kakvu raspravu o tom slučaju. Njeno ime je blokirano na nacionalnom pretraživaču MeToo.

Lider WTA Steve Simon, međutim, otišao je korak dalje i rekao za CNN da je ovo udruženje za sigurnost i zdravlje igračice spremno rizikovati milione dolara koje nudi biznis na kineskom tržištu u procvatu.

- Definitivno smo spremni da obustavimo sve poslove u Kini i suočimo se sa svim komplikacijama koje to donosi. Ono što se dešava je veće od biznisa. Žene treba poštovati, a ne cenzurisati - odlučno je rekao Simon.

Ne treba zanemariti da je kinesko tržište trenutno jedno od najvažnijih za WTA. Između ostalog, Shenzhen je potvrđen kao domaćin završnog turnira najboljih osam igrača za period 2019.-2028, a novčane nagrade su povećane sa sedam na 14 miliona dolara. Ove godine, zbog komplikacija sa pandemijom koronavirusa, takmičenje je preuzela meksička Guadalajara.

Pritisak na Kinu da istraži gdje je nestala sportašica eskalira. Nema zvaničnih informacija iz Pekinga. Međutim, kineski državni medij CGTN objavio je e-mail u srijedu kasno po srednjoevropskom vremenu, koji je WTA-u trebala poslati 35-godišnja Peng.

Teniserka je u mailu navodno napisala da njene ranije iznesene "optužbe nisu tačne". Ona je dodala da "nije nestala i da nije u nevolji".

No, odmah su se pojavile sumnje u autentičnost pisma.

- Ova izjava, koju su objavili kineski državni mediji, samo dodatno potvrđuje našu zabrinutost u vezi s lokacijom Peng Shuaija i njegovom sigurnošću - navodi se u priopćenju WTA.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'