Regija     | 19.11.2021. 12:49 |

Slovenija:Očekivani životni vijek za muškarce smanjen, a više ih je nego žena

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. studenoga (FENA) - Slovenija je jedna od četiriju EU država s više muškaraca nego žena, a očekivana životna dob muških se smanjuje, premda oni svoje zdravstveno stanje procjenjuju boljim u odnosu na žene.

To je jedna od zanimljivih konstatacija koje je objavio slovenski državni statistički ured, povodom 19. studenoga koji se od 1999. godine obilježava kao međunarodni dan muškaraca, s naglaskom na zdravlje i odnos između spolova.

Prema statističkim podacima, u 2020. muškarci su u Sloveniji umirali u prosječnoj starosti od 75,3 godine. Očekivana životna dob muške bebe rođene 2019. statistički pak iznosi 78,7 godina, što je za 36 dana manje nego se procjenjivalo godinu ranije, a to je trend zapažen i u većini drugih europskih država.

Muškarci u Sloveniji statistički u prosjeku žive 6 godina kraće od žena, što je posljedica kod njih izrazitijih životnih i zdravstvenih rizika (pušenje, alkohol i četverostruko viša pojavnost suicida u odnosu na slabiji spol). Unatoč tome, muškarci su manje kritični u procjenama svog zdravlja, pa ih čak 70 posto svoje zdravstveno stanje ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, dok je kod žena takvih 65 posto, podaci su državne statistike.

U Sloveniji živi 2.107.000 stanovnika, od čega 1.058.000 muškaraca. Time se Slovenija svrstava među samo četiri članice EU-a u kojima je lani udio muške populacije bio veći od ženske, zajedno sa Švedskom, Luksemburgom i Maltom. Gledajući pak cijelu Europsku uniju, u njoj je lani na 100 muškaraca statistički dolazilo 104,7 žena.

Prosječna starost muškaraca u Sloveniji u prvoj polovici ove godine bila je 42 godine. Najčešće muško ime među muškarcima je Franc, a kod novorođenih dječaka 21. godinu za redom najviše je bilo onih koji su dobili ime Luka, objavio je slovenski državni statistički ured.

Među muškarcima u životnoj dobi od 20 do 24 godina u Sloveniji lani ih je 92 posto imalo završenu najmanje srednju razinu obrazovanja. To je Sloveniju svrstalo za čak 10 postotnih bodova iznad prosjeka EU, a iza Hrvatske, Irske i Grčke, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta