Bosna i Hercegovina     | 20.11.2021. 11:21 |

Mandžo: Konkurs za prijem policijskih službenika do kraja godine

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. novembra (FENA) - Konkurs za prijem policijskih službenika i inspektora u Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde odnosno Upravu policije, trebao bi biti raspisan do kraja  godine, najavio je resorni ministar Armin Mandžo. Ocjenjuje kako je krajnje vrijeme da se pristupi ovom procesu i time, uz ostalo, ispoštuje i Vlada Kantona Sarajevo koja je u svrhu obuke 25 policijskih službenika još prije dvije godine donirala novčana sredstva.

Prijem 22 policijska službenika i tri inspektora u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde iako najavljivan, još nikada nije izvršen, a posljednji konkurs kantonalna Vlada poništila je u februaru ove godine nakon što je utvrđeno da nije raspisan u skladu sa zakonom.

- Konkursna procedura za prijem novih policijskih službenika mora biti provedena do kraja godine. Kao MUP odnosno Uprava policije ćemo raditi sve u tom smjeru da u što kraćem vremenskom roku stvorimo zakonske i regulatorne uslove da se konkurs provede i da zanovimo policijske službe odnosno da pojačamo rad policijskih službenika sa novim brojem uposlenika – kazao je Mandžo.

Napominje da sredstva donirana od Kantona Sarajevo u iznosu od 125.000 KM namijenjena za školovanje kadeta i mlađih inspektora, stoje na računu Uprave policije.

- Jedan od razloga zašto se konkurs mora provesti do kraja godine je upravo pomoć Vlade Kantona Sarajevo koja je dala sredstva neophodna za finansiranje obuke i sa naše strane bi bilo fer i korektno da to ispoštujemo i nastavimo uspješnu saradnju sa Kantonom Sarajevo – istakao je on.

Naglasio je da o  potrebi prijema i osposobljavanja novih kadrova svjedoči i činjenica da će značajan broj   policijskih službenika uskoro otići u penziju.

- Jasno je da ćemo imati veliki broj odlazaka i do 2026. godine, po nekim našim preliminarnim podacima će preko 30 policijskih službenika  otići u penziju, tako da ćemo morati raditi na zanavljanju jedinica, kako kadeta policijskih službenika tako i mlađih inspektora – kazao je Mandžo.

Uvjeti za raspisivanje konkursa stvoreni su nakon nedavnog usvajanja izmjena i dopuna kantonalnog Zakona o policijskim službenicima u skladu s kojim će se provesti kompletna procedura.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U akciji goraždanske policije uhapšene dvije osobe

Vozilo ukradeno u Ustiprači  pronađeno u Goraždu

MUP BPK Goražde - Novogodišnji praznici bez incidenata, zabilježene saobraćajne nezgode

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo