Svijet     | 19.11.2021. 15:58 |

Macron: Francuska ne mora uvoditi izolaciju za nevakcinisane

FENA Internet

PARIZ, 19. novembra (FENA) - Francuska ne mora slijediti one evropske zemlje koje uvode mjere izolacije nevakcinisanim ljudima, zbog uspjeha svoje zdravstvene propusnice u suzbijanju širenja koronavirusa, rekao je predsjednik Emmanuel Macron.

Evropa je ponovo postala epicentar pandemije, što je navelo neke zemlje, uključujući Njemačku i Austriju, da ponovo uvedu restrikcije uoči Božića i izazvalo debatu o tome da li su vakcine same po sebi dovoljne da se spriječi širenje COVID-19.

- Te zemlje koje uvode mjere izolacije za nevakcinisane su one koje nisu uvele zdravstvenu propusnicu. Stoga ovaj korak nije neophodan u Francuskoj - rekao je Macron za novine La Voix du Nord u intervjuu objavljenom u četvrtak, prenosi Reuters.

U Francuskoj je potreban dokaz o vakcinaciji ili nedavni negativan test za odlazak u restorane, kafiće i kino dvorane i za vožnju međugradskim vozovima, između ostalih aktivnosti.

Prema podacima Reutersa, u Evropi je prošle sedmice bilo više od polovine sedmodnevnog prosjeka zaraženih u svijetu i oko polovina najnovijih smrtnih slučajeva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je najavila restrikcije javnog života za one koji još nisu vakcinisani u područjima gdje se bolnice brzo pune pacijentima s COVID-19. Austrija je također uvela karantin za nevakcinisane.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron: Ne smije se dozvoliti da Rusija pobijedi u Ukrajini

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu