Bosna i Hercegovina     | 19.11.2021. 17:07 |

Odložiti otpad iz domaćinstva na ekološki ispravan način

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Projekt ALBA Zenice, partnera Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH – REZ Agencije i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) koji se implementira pod sloganom „Sakupi, razdvoji, zbrini“ je kreirao održivo rješenje za zbrinjavanje posebnih kategorija otpada iz domaćinstava.

Napredak u ekološki prihvatljivom načinu zbrinjavanja posebnih kategorija otpada (PKO) koje se mogu naći u domaćinstvima, postignut je u pet jedinica lokalne samouprave kroz otvaranje novih i unaprijeđenje postojećih reciklažnih dvorišta u Gradu Zenici, općinama Žepče, Tešanj, Travnik i Busovača.

Nabavljeni su specijalni kontejneri za šest kategorija otpada u kojima se sakupljaju ambalažni otpad, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatori, zatim otpadne gume, električni i elektronički otpad i medicinski otpad iz domaćinstva, koje će se, ovisno o njihovim svojstvima, reciklirati, energetski iskoristiti ili zbrinuti na adekvatan način.

- Dio komunalnog otpada koji je srazmjerno manji pripada posebnim kategorijama otpada. Posebne su zato što se mogu ponovno iskoristiti ili mogu zbog svojih sastojaka da negativno utiču na okoliš i na naše zdravlje i iz tih razloga ne treba da završe u kanti za komunalni otpad. Možemo da istaknemo recimo ulja, mašinska i jestiva ulja koje imaju osobinu da jako onečiste podzemne vode i to je veliki razlog zašto ih trebamo odvojeno sakupljati i tako sakupljene u posebne posude da ih predamo na reciklažno dvorište - objasnio je Džafer Dautbegović, menadžer za kvalitet i projekte iz ALBA Zenica d.o.o.

Sa reciklažnog dvorišta sakupljeni posebni komunalni otpad koji može dovesti do onečišćenja prirode se zbrinjava na propisani način, a neke kategorije iskorištavaju kao sekundarne sirovine.

Za električni i elektronički otpad, to su omogućili preduzeća KIM TEC EKO, za ambalažni otpad EKO ŽIVOT, za automobilske gume Tvornica cementa Kakanj i za mašinska i jestiva ulja, akumulatore i baterije DELTA PETROL.

Javna komunalna preduzeća primjenjuju sistem upravljanja posebnim kategorijama otpada u navedenih pet gradova - navodi se u saopćenju.

- Komunalno preduzeće „Rad“ Tešanj će nastaviti s implementacijom ovog projekta. Sve do sada urađeno je vrlo dobra podloga i dobra osnova da bismo to mogli uspješno realizovati i mi ćemo kroz razne kampanje raditi na dodatnom upoznavanju i proširenju broja korisnika koji će učestvovati u zbrinjavanju posebnih kategorija otpada - rekao je Adnan Lihić, direktor JP “Rad“ d.d. Tešanj.

Iako su javna komunalna preduzeća uspostavila infrastrukturu kojom je moguće preuzeti otpad od stanovništva, uloga građanki i građana je da aktivno učestvuju i sarađuju, kako bi prepoznali koje su posebne kategorije otpada i zbog čega je važno da se odvajaju na predviđene lokacije. Zajednički doprinos sistemu odvojenog sakupljanja, razdvajanja i zbrinjavanja će doprinijeti očuvanju okoliša i unaprijeđenju kvalitete života.

Projekt je pokazao važnost javno-privatnog partnerstva, dijeljenja resursa i znanja o postupanju sa različitim vrstama otpada, širenju usluga i pronalaženju rješenja za odvojeno sakupljanje i odlaganje PKO. Uspješnost projekta ujedno je i poziv drugim jedinicama lokalne samouprave širom BiH da ulože napore i uspostave moderna i dugoročna rješenja odvajanja i zbrinjavanja otpada.

- GIZ kroz program saradnje s privatnim sektorom, podržava slične inicijative upravljanja otpadom i zaštite okoliša na zapadnom Balkanu, posebno one koje doprinose dostizanju ciljeva održivog razvoja. Bolje okruženje za poslovanje pomaže i poslovnim ciljevima kompanija iz ovog sektora. U ALBA Zenici smo imali odličnog partnera sa širokom vizijom i željom da unaprijedi stanje sa posebnim kategorijama otpada mimo svog vlastitog komercijalnog interesa. Još GIZ projekata ove vrste je trenutno aktivno u BiH i regiji, od kojih su neki poboljšanje sistema za reciklažu stakla, sistema zbrinjavanja otpadne hrane i mnogi drugi - rekao je Bojan Vojvodić, projekt menadžer u GIZ-u.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

U Goraždu trodnevna radionica 'Komunikacija sa ranjivim grupama'

Mahmutović: Postaviti temelje za razvoj zelenog poduzetništva u kojem se otpad posmatra kao resurs

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!