Regija     | 19.11.2021. 17:50 |

Prijetnje slovenskim političarima progonit će se po službenoj dužnosti

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. studenoga (FENA) - Prijetnje upućene najvišim slovenskim političarima ubuduće će se progoniti po službenoj dužnosti, a ne na zahtjev oštećene stranke kao do sada, no takva je odluka koju je parlament donio glasovima vladajućih stranaka doživjela kritike opozicije, ali i pravne dileme.

"Time smo se vratili 50 i više godina unatrag, u vrijeme kad su se takvim zakonima štitili najviši predstavnici ondašnje države, što po mom mišljenju nije u redu", kazao je za televizijsku postaju POP-TV pravnik i profesor politologije Tomaž Čas.

Prema dosadašnjoj regulativi, onaj kome su prijetnje upućene ili ih je takvima doživio, sam je trebao ocijeniti radi li se o ozbiljnoj prijetnji, bez obzira je li se radilo o političaru i štićenoj osobi ili običnom građaninu, prenosi Hina.

Sada su istraga i progon automatski zadaća policije i tužiteljstva jer se prijetnja najvišim predstavnicima države smatra ozbiljnim kaznenim djelom za koje se izriču stroge sankcije.

Za ovakve izmjene najviše se zalagala stranka premijera Janeza Janše koji je već ranije ocjenjivao da se na prosvjedima protiv njegove vlade koriste parole u kojima se potiče na nasilje, na primjer "Smrt janšizmu - sloboda narodu" koja je uočena na demonstracijama.

Sve je eskaliralo nakon što je prošlog mjeseca više istaknutih čelnika vladajuće koalicije, među njima i sam Janša, dobilo pisma s prijetnjama usmjerenim protiv njih i članova obitelji, pri čemu je u pismima bio i metak za pušku.

Policija je tada formirala posebnu skupinu koja se bavi slučajem, ali autor ili autori prijetnji još nisu otkriveni.

Opozicija je glasala protiv izmjena, ističući da je protiv svakog nasilja, ali da je ovakva zakonska izmjena ustavno sporna jer se njome izdvajaju u postupku političari i štićene osobe i krši načelo ravnopravnosti pred zakonom.

Cilj vladajućih je da se na taj način discipliniraju građani i ugrozi sloboda javne riječi i  kritike vlasti, obrazložili su svoje protivljenje izmjenama predstavnici oporbe.

Oni premijera Janšu optužuju za autokratsko vladanje, ali i toksičan javni diskurs i komunikaciju koja svojom agresivnošću sama po sebi izaziva neodmjerene reakcije, pa i verbalne prijetnje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'