Stranačke aktivnosti     | 19.11.2021. 17:46 |

Saopćenje za javnost Naše stranke USK

FENA Saopćenje

Naša stranka USK-a je prema Skupštini  USK i Vladi USK uputila inicijativu kojom se traži uspostavljanje programa subvencioniranja troškova boravka u privatnim vrtićima za svu djecu koja nisu primljena u javne vrtiće.  

„Na području Unsko-sanskog kantona već decenijama postoji problem nedovoljnog kapaciteta javnih vrtića. Na mjesto u gradskim vrtićima se čeka po nekoliko godina, pa su roditelji primorani upisati djecu u privatne vrtiće, koji počesto koštaju dvostruko više u odnosu na javne. „ rekla je Aida Sejdić. „Činjenica je da većina roditelja sebi takvo nešto ne može priuštiti, pa djeca ostaju u neadekvatnom smještaju dok su roditelji na poslu.  U krajnjem slučaju roditelji se odlučuju za otkaz jer je tako isplativije. Ilustracije radi, roditelj koji ima platu cca. 700 KM i plaća privatni vrtić koji za dvoje djece košta cca. 450 KM, radije ostaje kod kuće jer praktično radi da bi platio vrtić“ dodaje.

Cijene privatnih vrtića se kreću oko 250 KM mjesečno, s tim da je u Bosanskoj Krupi jedini privatni vrtić zatvoren, dok je u Bihaću nakon 20 godina postojanja zatvoren privatni vrtić „Prvi koraci“. Na USK postoji 10 privatnih vrtića koji pružaju usluge za 450 polaznika. 

Sejdić je istakla: „Potrebna sredstva za ovu inicijativu su procijenjena na osnovu broja neriješenih zahtjeva, a radi se o ukupno 485 zahtjeva na nivou kantona, te broja djece koja koriste usluge privatnih vrtića, odnosno o još 450 djece. Ukoliko se uzme u obzir da se radi o cca. 500 zahtjeva na nivou godine, pored 450 djece koja su već smještena u privatne vrtiće i razlike u cijenama po gradovima/općinama, koje su prosječno 100 KM na mjesečnom nivou, radi se o minimalnom mjesečnom iznosu od 100 000 KM za svu djecu koja nisu našla svoje mjesto u javnim vrtićima.“

Naša stranka Unsko-sanskog kantona stoga predlaže subvencije koje po djetetu  iznose 100 KM mjesečno, odnosno da se u budžetu za 2022.godinu izdvoje sredstva u minimalnom iznosu od             1 200 000 KM.

„Ovom prilikom želimo svoj našoj djeci čestitati Svjetski dan djece i neka ova inicijativa bude naš poklon najvažnijim članovima našeg društva!“  istakle su zastupnica Vildana Alibabić i predsjednica KO Naše stranke Aida Sejdić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana