Ekonomija     | 21.11.2021. 11:09 |

Jašarević: Prvi put na umru direktnim letom Sarajevo-Džeda (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) – Turistička agencija Relax Tours iz Sarajeva u decembru ove godine organizira dva putovanja na umru, malo hodočašće, od 13. do 20. i od 10. do 20. decembra, direktnim letom Sarajevo-Džeda.

Osnivač Turističke agencije Relax Tours Sarajevo Tarik Jašarević pojašnjava da je za muslimane umra, malo hodočašće, posjeta svetim mjestima, Mekki i Medini.

Prije rata je Relax Tours organizirao putovanja na umru autobusima. Putovalo se po mjesec dana, ali, kako kaže Jašarević, za zaljubljenike putovanja, to je bio užitak, jer su imali priliku obići za muslimane značajna mjesta u Turskoj, Siriji, Jordanu i to su bila lijepa iskustva.

Nakon rata, Relax Tours je u dogovoru sa Islamskom zajednicom u BiH, organizirao umre. On sam je, kaže, prakticirao da svake godine u martu obavi umru, i fali mu puno. Zbog pandemije koronavirusa, dvije godine nisu mogli organizirati putovanja. Ali, konačno, opet mogu putovati.

- Na zadovoljstvo onih koji imaju nijet da obave umru, mi smo tu. U decembru imamo dvije grupe, od 13. do 20. decembra osam dana, i druga od 10. do 20. decembra, 11 dana – kazao je Jašarević u razgovoru za Fenu.

Relax Tours je prvi puta organizirao i direktan let avionskom linijom Sarajevo-Džeda. Avioni su, dodaje, komforni i udobni.

Cijena za putovanje od osam dana je 1.999 KM, a za putovanje od 11 dana 2.199 KM, plus viza, i to u dva aranžmana.

Za one koji žele da zijarete sveta mjesta, Mekku i Medinu, da bi dobili vizu moraju biti potpuno vakcinisani protiv Covid-19.

Moja namjera je bila i prije, kaže Jašarević, da se umra približi svima koji to mogu, ili kada procijene, da odu sa svojom porodicom, i da im se to omogući.

- Mi smo sada, hvala Bogu, došli u tu poziciju da obavljanje umre omogućimo svima koji to požele. Postupak dobijanja viza je, za razliku od ranije, olakšan. Sada i mlade žene mogu da putuju same, bez mahrema, odnosno, bez bliskog rođaka. Mogu putovati u društvu žena – navodi on.

Također su osigurani i vrhunski hoteli u Mekki i Medini, koji su u kompleksu Harema, odnosno, uz Harem, i blizu Poslanikove džamije, što je posebno važno za one koji idu na hadž i umru, jer ne moraju žuriti, dugo putovati do Harema.

Biti u blizini Harema za hodočasnika je prednost, pojašnjava Jašarević, jer hodočasnik može stalno biti u ibadetu, a bez velikog napora. Jedan namaz, podsjeća on, obavljen u Haremi šerifu, K'abi, vrijedi kao 100.000 namaza na nekom drugom mjestu, a to je čitav ljudski život.

- Cilj nam je da ljudima omogućimo da ni jedne sekunde bespotrebno gube vrijeme. Blizina hotela je prednost, jer možete više vremena provoditi u Haremi šerifu, sa svojom porodicom, prijateljima, da više budete u ibadetu – ističe on.

Za razliku od hadža, pojašnjava, koji ima svoje obaveze, a one su vremenski i prostorno definirane i moraju se po zakonu obaviti, umra je relaksirajuće putovanje, nema velikih obaveza.

- Umra je posebno putovanje tokom kojeg vjernik ima priliku da uživa. Umra je odmor za dušu, smiraj za srce. Ko želi da obavi umru Relax Tours je tu da vjernika, zaljubljenika, povede na to duhovno putovanje – zaključio je Jašarević.

Relax tours je osigurao dobre i iskusne vodiče i oni su putnicima na raspolaganju 24 sata. Tokom putovanja, hodočasnici imaju priliku posjetiti džamiju Poslanika a.s. u Medini, boraviti u Rewdi, Džennetskoj bašči, mjestu gdje počiva Muhammed a.s., njegov mezar. Također se organizira i posjeta, Uhudu, Mikatu, Arefatu, Muzdelifi, pećini Hira, Zemzem izvoru, Mesdžidul Kuba.

Umra je malo hodočašće, koje za cilj ima posjetu K'abe radi obavljanja određenih ibadeta: zaogrtanje odjeće - Ihrama, Tavaf oko K'abe, S'aj između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose. Obavljanje umre je sunnet i potvrđeno je u Kur'anu. Može se obaviti tokom cijele godine, osim na dan Arefata, na dan Bajrama i u tri dana predviđena za bacanje kamenčića na Mini.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6783

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1m2q7QZyu4o59mrYOpyVgzz_Z7uRalTiY?usp=sharing

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mekka - Bosanskohercegovačke hadžije obavile umru

Dubai među najtraženijim destinacijama za novogodišnje praznike

Terzić: Dubai među najtraženijim destinacijama za novogodišnje praznike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo