Kultura     | 21.11.2021. 13:04 |

U Goraždu promovisana knjiga 'Sunčani razred' Slavka Klisure

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. novembra (FENA) – Knjiga pjesama za djecu „Sunčani razred“ autora Slavka Klisure promovisana je u subotu navečer u Goraždu.

Riječ je o prvoj goraždanskoj knjizi dječijih pjesama koja je plod dugogodišnjeg rada autora i njegove ljubavi prema djeci, a čija je promocija održana simbolično na Svjetski dan djece 20. novembar.

Nesvakidašnji događaj ispunjen muzikom, glumom i stihovima koji promovišu dobrotu, ljubav i uvažavanje djece privukao je brojnu publiku u veliku salu Centra za kulturu.

U knjizi su u šest ciklusa objavljene 103 pjesme, nastajale u proteklih dvadesetak godina. Među njima i 24 pjesme izvedene na Internacionalnom dječijem festivalu „Šta se pjesmom sanja“ od kojih je njih šest izvedeno i na promociji.

- „Sunčani razred“ je knjiga u koju sam smjestio svu moju ljubav za djecu koja su moja zastava i moja zakletva. Domaćin i izdavač knjige je kuća „ Lijepa riječ“ iz Tuzle, odakle mi je u nastajajanju knjige dolazila velika i topla podrška pjesnika i na moju sreću, mog druga, Šima Ešića. Hvala prijateljima iz nekoliko kompanija i neformalnih grupa koji su pomogli da sunčani razred obasja srca dječija, da se knjiga rodi i da svima koji su srčano bili uz nas u pripremi i realizaciji promocije koja je nosila naslov kao i knjiga – kazao je Klisura.

Napomenuo je da je promocija u Goraždu bila „vanredno izdanje“  TV emisije „Sunčani razred“ koja je stvarana paralelno sa knjigom. 

- Moja porodica  i prijatelji dogovorili smo se da ne kreiramo „ klasičnu“ promociju knjige već da stvorimo jednu sunčanu bajku u kojoj će nastati jedna velika dječija radost. Iz srca ljubim sve sunčane đake koji su na pozornici goraždanskog Centra za kulturu osmijesima sunčanim i pjesmom i igrom publici darovali tu bajku jer ništa nije važnije u ovom svijetu od dječijeg osmijeha – zaključio je autor knjige. 

Promocija knjige upriličena je dan nakon što je Slavku Klisuri dodjeljena nagrada  UNICEF-a za individualni doprinos promociji i zaštiti prava djece.

- Ova nagrada mi je ispunila srce srećom jer znam da ovo priznanje, uz obilježavanje 75 godina ove svjetske organizacije, pripada svim sunčanim đacima sa kojim sam imao čast da se družim u protekle dvije godine. Ova sunčana nagrada raduje sve dobre ljude kojima su djeca najvažnija bića na svijetu. Moja je želja da se Sunčani razredi, nakon Goražda osnivaju u svim gradovima BiH i svijeta, jer sunce i djeca su najveći i najbolji drugari, saveznici mira, dobrote. Zato je moja poruka „Svim dječacima i djevojčicama na svijetu dajem na upravljanje planetu, da bi Zemlja bolja bila svakom djetetu darujem – krila“ – poručio je Klisura.

Promotorka knjige Emina Hadžić naglasila je da je knjiga „Sunčani razred“ prva goraždanska ali i jedna od rijetkih knjiga poezije za djecu u BiH

- Danas se jako malo čita i piše, a ova knjiga je zaista nešto posebno i nju su na najljepši način promovisala djeca. To je zbirka pjesama o ljubavi, prijateljstvu, porodici i odnosima unutar nje, a koja je jednako razumljiva  i djeci u vrtiću ali i odraslima koji će se nad porukama koje dobiju iz ove knjige, lijepo zamisliti – kazala je Hadžić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana