Svijet     | 21.11.2021. 14:44 |

WFP upozorava - Rastući problem gladi u Jemenu

FENA Internet

SANNA, 21. novembra (FENA) - Agencija Ujedinjenih nacija Svjetski program za hranu (WFP) upozorila je da se glad u ratom razorenom Jemenu povećava zbog kontinuiranog rasta cijena robe.

- Cijene hrane i glad i dalje rastu - naveo je WFP na Twitteru i dodao da je su sve veće potrebe porodica čije preživljavanje ovisi o pomoći WFP-a, javlja Anadolija. 

Agencija UN-a upozorila je da je dugotrajna jemenska kriza razarajuća za milione porodica.

Humanitarnu situaciju u Jemenu pogoršava i padanje vrijednosti jemenskog rijala, koja je u područjima pod kontrolom jemenske vlade dostigla više od 1.500 rijala za američki dolar.

Prije izbijanja sukoba 2014. godine, cijena dolara je bila 215 jemenskih rijala.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Novi zračni napad na ciljeve Huta u Jemenu

Zračni udari američkih i britanskih aviona na položaje Huta u Jemenu

Jemenski ogranak al-Kaide objavio smrt svog vođe

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!