Najave     | 21.11.2021. 18:30 |

Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom saobraćaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom saobraćaju obilježava se svake treće sedmice u novembru.

Ova godina označava početak nove Decenije akcije za bezbjednost saobraćaja 2021-2030., tokom koje će taj dan imati veoma važnu ulogu – kroz isticanje samih razloga za sve potrebne radnje tokom te nadolazeće decenije.

Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i Udruženje inžinjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini će obilježiti Dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja 2021. (WDR – World Day of Remembrance) pod sloganom: ZAPAMTITI. PODRŽATI. DJELOVATI.

Tema ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja je „Djelovati za male brzine“.

Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja bit će obilježen u ponedjeljak, 22. novembra, na platou ispred BBI Centra u Sarajevu od 11.00 do 12.00 sati.

Cilj obilježavanja Dana sjećanja jeste pružanje podrške žrtvama u saobraćaju i njihovim porodicama za sjećanje na sve poginule i teško povrijeđene na cestama, zagovaranje bolje podrške žrtvama u saobraćaju i porodicama žrtava, promicanje radnji utemeljnih na dokazima kako bi se spriječili i na kraju zaustavili daljnji smrtni slučajevi i povrede u saobraćaju.

U središte pozornosti se stavlja smanjenje saobraćajnih brzina koje predstavljaju najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda i samim time se želi skrenuti pozornost na niske brzine koje, zapravo, život znače.

Prema statističkim podacima na bh. putevima u protekloj 2020. godini dogodilo se ukupno 29.703 saobraćajnih  nezgoda od kojih je 6.260 nezgoda sa poginulim i povrieđenim osobama. Život su izgubile 244 osobe, dok je 1.268 zadobilo teže tjelesne povrede.

Aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja će biti provedene uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba, saopćili su organizatori.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta