Svijet     | 22.11.2021. 09:44 |

Kandidat za predsjednika Francuske: Strah od COVID-19 pretjeran

FENA Internet

PARIZ, 22. novembra (FENA) - Eric Zemmour, tvrdolinijaški desničarski francuski politički komentator i mogući predsjednički kandidat, izjavio je u ponedjeljak da smatra da je strah od virusa COVID-19 pretjeran.

- Otišli smo predaleko, tako je od samog početka - rekao je Zemmur za radio stanicu France Info, prenosi Reuters.

Ovaj 63-godišnjak, koji je bio politički novinar Le Figaroa, osuđen je za podsticanje mržnje, a najpoznatiji je po svojim govorima protiv imigracije i islama zbog kojih je 2009. godine u dnevnom listu dobio i otkaz.

Nakon što su se početkom ljeta u nekim dijelovima Pariza pojavili plakati s natpisom "Predsjednik Zemmour", njegove pristalice počeli su prikupljati sredstva za potencijalnu kampanju.

Prošle sedmice, francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da Francuska ne mora slijediti one evropske zemlje koje uvode mjere izolacije nevakcinisanim ljudima, zbog uspjeha svoje zdravstvene propusnice u suzbijanju širenja koronavirusa.

Evropa je ponovo postala epicentar pandemije, što je navelo neke zemlje, uključujući Njemačku i Austriju, da ponovo uvedu restrikcije uoči Božića što je pokrenulo debatu o tome da li su vakcine same po sebi dovoljne da se spriječi širenje COVID-19.

- Te zemlje koje uvode mjere izolacije za nevakcinisane su one koje nisu uvele zdravstvenu propusnicu. Stoga ovaj korak nije neophodan u Francuskoj - rekao je Macron za novine La Voix du Nord u intervjuu objavljenom u četvrtak, prenosi Reuters.

U Francuskoj je potreban dokaz o vakcinaciji ili nedavni negativan test za odlazak u restorane, kafiće, kina i za vožnju međugradskim vozovima.

Prema podacima Reutersa, u Evropi je prošle sedmice bilo više od polovine sedmodnevnog prosjeka zaraženih u svijetu i oko polovina najnovijih smrtnih slučajeva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Macron: Francuska će učiniti sve što može da ne dođe do eskalacije sukoba između Izraela i Irana

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, godinu dana od početka 'zaboravljenog' rata

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana