Bosna i Hercegovina     | 22.11.2021. 14:00 |

Na Dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja - Djelovati za male brzine

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - U Bosni i Hercegovini neohodno je nastaviti ubrzanu izgradnju brzih cesta, auto-cesta i magistralnih pravaca čime bi se poboljšala cestovna infrastruktura i povećala sigurnost svih sudionika u saobraćaju.

Na Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja profesor Osman Lindov iz Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH naglasio je i to da su te ceste mnogo sigurnije od ostalih, ali i upozorio da dinamika radova nije adekvatna.

Osim toga u urbanim sredinama u BiH važne su, kaže, adekvatnije sigurne zone za kretanje pješaka posebno djece i posebno u blizini škola i vrtića. Po njegovom mišljenju i vozila na bh. cestama moraju biti mnogo sigurnija, sa svim elementima, nego su to sada.

Sudeći po podacima o broju saobraćajnih nesreća i broju stradalih osoba, u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća situacija u poređenju s državama okruženja pogotovo Evropske unije. To, kako je kazao, prof. Lindov upozorava da problem postoji.

- Čini se da se ne upozorava dovoljno i redovno, osim što informiramo javnost o žrtvama saobraćajnih nesreća kad se dogode. Moramo se više i ozbiljnije tome posvetiti - naglasio je. Uz kontinuirano apeliranje na važnost sigurnosti u saobraćaju smatra za potrebnu i intenzivniju edukaciju edukatora (instruktora, predavača) koja je obavezujuća i provode je ministarstva obrazovanja.

Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA apelirali su posebno na današnji dan na smanjenje brzina radi sigurnosti svih sudionika u saobraćaju, posebno onih ranjivih kao što su pješaci i biciklisti. Založili su se da svi sudonici u saobraćajnu poštuju zakonom određena ograničenja i propise, a ne da toga postanu svjesni tek kad se nažalost njima ili bliskim im ljudima dogodi nesreća. Osim vozača značajnu odgovornost imaju, kako kažu studenti, i pješaci koji često krše pravila u saobraćaju posebno prelaskom ceste na za to ne predviđenim mjestima ili npr. kretanjem uz saobraćajnice.

Po statističkim podacima, na ovdašnjim cestama u 2020. godini registrirano je oko 30.000 saobraćajnih nesreća od čega oko 6.300 s poginulim i ozlijeđenim osobama. Smrtno su stradale 244 osobe, dok je 1.268 osoba zadobilo teže tjelesne ozljede, a predstavnici Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH i studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA okupili su se danas u Sarajevu pod sloganom ‘Zapamtiti, podržati, djelovati’.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom saobraćaju je ‘Djelovati za male brzine’, a obilježava se radi sjećanja na smrtno stradale i osobe teško povrijeđene na cestama, zagovaranja bolje podrške žrtvama u saobraćaju i njihovim obiteljima, kao i promicanje radnji utemeljenih na dokazima da bi se spriječili daljnji smrtni slučajevi i ozljede u saobraćaju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: Vukovar je velika opomena i za međunarodnu zajednicu (VIDEO)

Mnoštvo ljudi u odavanju počasti žrtvi Vukovara

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana