Kultura     | 22.11.2021. 15:26 |

Amidžić: Sa Susreta u Brčkom povučene predstave jer su glumci zaraženi

FENA Saopćenje

BRČKO, 22. studenoga (FENA) - Direktor 38. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom Jakov Amidžić potvrio je kako su povućene predstave najavljene za ponedjeljak večer, "Zelena čoja Montenegra" u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta iz Podgorice i "Grad teatra" Budva.

Kako je Amidžić kazao na konferenciji za medije, razlog tome je što su četiri glumca zaražena koronavirusom.

Što se tiče ostalih predstava, niti jedna nije otkazana od strane teatarskih kuća.

Na novinarski upit kako Direkcija festivala komentira cijelu sutuaciju u vezi izvođenja predstava koju je izazvao Branislav Lečić kao predsjednik stručnog žirija, Amidžić je kazao da je o svemu upoznat Organizacijski odbor i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

"Onog momenta kada je pravosudni sustav Republike Srbije objavio da ne postoji nikakvo djelo na osnovu kojeg je došlo do prijave, mi smo tog momenta krenuli u razgovore s Branislavom Lečićem, da dođe i bude u žiriju jer ga deset godina čekamo ovdje u Brčkom i hvala mu što je došao, sve ostalo nije u našoj nadležnosti. Prije nego je krenula prva predstava redateljka predstave Ateljea 212 je imala primjedbu na člana žirija u smislu da se radi o nemoralnoj ili amoralnoj osobi", komenitrao Amidžić.

Podsjetimo, srpska glumica i režiserka Danijela Štajnfeld je u ožujku ove godine prijavila policiji da ju je 2012. silovao Branislav Lečić.

Amidžić je također istaknuo da Direkcija festivala nema praksu službeno obavještavati kazališta o članovima stručnog žirija.

"Ključ je: Kazalište na sceni i publika u sali, sve ostalo je zasnovano na struci", zaključio je Amidžić, priopćeno je iz ureda za informirnaje 38. susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčkom.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana