Bosna i Hercegovina     | 22.11.2021. 15:47 |

Goražde - BPK-a će ispoštovati nove covid-mjere i pravilo VTP

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. novembra (FENA) -  Nove covid-mjere koje će u Federaciji BiH primjenjivati od  20. decembra bile su tema današnjeg sastanka premijerke BPK-a Aide Obuće, ministra zdravstva Eniza Halilovića i direktorice Zavoda za javno zdravstvo Medine Bičo. Naglašeno je da će osim VTP (vakcinisan, testiran, prebolio) propusnica u ovom kantonu biti intenzivirane i aktivnosti na izradi QR koda za vakcinisane osobe.  

Premijerka Obuća ističe da će do početka primjene novih mjera biti izvršene neophodne pripreme.

“U skladu s dopisom koji smo dobili od Federalnog ministarstva zdravstva imenovat ćemo nadležnu instituciju koja će voditi tu bazu podataka kada je u pitanju BPK-a i odrediti koordinatora koji će biti u komunikaciji s ostalim predstavnicima iz drugih kantona. Dakle, imat ćemo bazu svih osoba koje su prije svega vakcinisane, osoba koje su testirane i osoba koje su prebolile COVID-19, a svim tim osobama će se izdavati adekvatna potvrda koja će biti unificirana na području cijele FBiH” - pojasnila je Obuća.

Naglasila je da su u toku i pripreme za izradu QR koda za vakcinisane građane s područja BPK-a, uz podatak da do sada taj kod na području FBiH ima samo Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Kanton Sarajevo.

Ministar zdravstva Eniz Halilović podsjetio je da je Vlada FBiH postojeće mjere produžila za još 14 dana, uz novinu s pravilom VTP

“Što se tiče obaveze koju imaju krizni štabovi i kantonalne vlasti kao i zdravstvne ustanove jeste da se poduzmu sve neophodne mjere kako bi imali što efikasniju mogućnost da se naši građani vakcinišu kao i bolju dostupnost vakcina. Operativnim planom koji je predložio Krizni štab ministarstva ranije, mi smo već te mjere poduzeli tako da ćemo biti mnogo spremniji za njihovo provođenje” - kazao je Halilović.

Na sastanku je konstatovano da, iako je procenat imunizacije na području ovog kantona prilično dobar, opada zainteresovanost građana za vakcinaciju, mada se raspolaže sa četiri vrste vakcina čime je građanima ostavljena mogućnost izbora.

“Na području kantona prvom dozom je vakcinisano 8.618 osoba ili 47,9 posto od ukupnog broja punoljetnih stanovnika. Možemo reći da je ovaj procenat dosta dobar kada uporedimo s drugim kantonima, ali obzirom da imamo na raspolaganju vakcine a imamo još nevakcinisanih osoba, ovaj procenat može biti mnogo bolji pa još jednom upućujem apel građanima da se vakcinišu, naročito osobe starije životne dobi i one s hroničnim bolestima jer vakcina zaista štiti od komplikacija i smrtnih ishoda. Imamo vakcine Pfizer, Sinofarm, Moderna i AstraZeneca” - kazala je direrktorica Zvaoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo.

Ona je upozorila da se, kada je riječ o  stopi prijenosa virusa, BPK-a se nalazi na nivou tri, što znači da će, ukoliko se stanje pogorša biti neophodno poduzeti restriktivnije mjere.

 Trenutno je na području tog kantona 45 aktivno zaraženih osoba, na bolničkom liječenju je osam osoba, pet u KCUS-u I tri u Kantonalnoj bolnici Goražde. Od početka pandemije oporavilo se 2.323 osobe

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo