Regija     | 22.11.2021. 18:24 |

Vučić i Sijjarto u Novome Sadu pokrenuli izgradnju brze pruge do Mađarske

FENA Agencije

SUBOTICA, 22. studenoga (FENA) - Počeli su radovi na izgradnji pruge Novi Sad-Kelebija, duge 108 kilometara, u sklopu brze pruge Beograd-Budimpešta, kojima su u ponedjeljak prisustvovali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijjarto.

 Nevladina istraživačka mreža BIRN ranije je upozorila da je projekt trebao biti završen do 2018.

 Obilježavajući početak radova na drugoj dionici brze pruge Beograd-Budimpešta kroz Srbiju, koja će od Novog Sada ići do Subotice i granice s Mađarskom kod Kelebije, Vučić je rekao da takvi projekti mijenjaju izgled zemlje i simboliziraju napredak Srbije, prenosi Hina. 

 Dodao je da je brza pruga veoma važna za budućnost dvije zemlje i da će ona, od Beograda do mađarske granice, biti završena za tri godine.

 Zahvaljujući Mađarskoj na potpori ovome ali i drugim projektima Vučić je rekao kako „da nije bilo (Viktora) Orbana i Sijjarta, mi ne bismo imali ovako dobre odnose.“

 "Ne postoji europski forum na kojemu Sijjarto i Orban nisu najhrabriji u potpori Srbiji na europskom putu u svim područjima", naveo je.

 "Mi, Mađari i Srbi odlučujemo na osnovi naših nacionalnih interesa i odlučili smo da i mi želimo imati korist od novog svjetskog poretka koji se rađa na istoku. Obje zemlje imaju s Kinom suradnju na pragmatičnim osnovama i na bazi međusobnog interesa i obje mnogo profitiraju od toga", rekao je među ostalim mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijjarto.

 Projekt izgradnje pruge Beograd-Budimpešta vrijedan je oko četiri milijarde eura, od čega će oko dvije milijarde stajati radovi u Srbiji, a dio je kineske inicijative „Pojas i put“ koja je postala globalna, objavila je agencija Beta.

 Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je početkom studenog da se s realizacijom projekta brza pruga Beograd-Budimpešta kasni, i da je Srbija zbog kašnjenja u povlačenju tranši ruskog kredita platila više od 4,7 milijuna dolara, a zbog greške u projektu još dodatnih 30 milijuna dolara.  

 „U predizbornim obećanjima potkraj 2015. tadašnji premijer Aleksandar Vučić je najavio da će brza pruga od srpske do mađarske prijestolnice biti gotova za dvije i po godine“, naveo je BIRN, a prenijela regionalna TV kuća N1.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Slovenija: Dvije osobe poginule u nesreći na pruzi kod Posotojne

Beograd: Potpisan Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skopja

Srbija dobila poklon grant od 600 milijuna eura za izgradnju dijela brze pruge Beograd - Niš

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana