Stranačke aktivnosti     | 23.11.2021. 08:34 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres je prije godinu dana poželjela svim rudarima da budućnost donese sigurnost i mnogo bolje uslove rada. Nažalost, uslovi ni danas nisu dobri, čak se sprema mnogo teži scenarij. Kako je najavljeno, od 01.12.2021. godine, u Rudnicima uglja Kreka stupa na snagu novi pravilnik o radu i radnom učinku, a koji je menadžment morao u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, ponuditi najprije Sindikatu i Vijeću zaposlenika na konsultaciju prije usvajanja, što nije učinjeno. Time je uskraćena mogućnost socijalnog dijaloga između poslodavca i Vijeća zaposlenika i Sindikata, te proizašla nemogućnost zaštite radnika.

Svoja prava će radnici Kreke, zajedno sa ostalim radnicima rudnika u FBiH, iz Koncerna Elektroprivrede BiH, danas tražiti na ulicama Sarajeva, umjesto u salama za sastanke.

Svjesni svakodnevnog rizika koji preuzimate i da svoj posao obavljate pošteno, vrijedno i sa ogromnom hrabrošću, dajemo punu podršku svakom rudaru koji danas traži svoja radnička prava i humanizaciju uslova rada, Samostalnom sindikatu radnika rudnika FBiH, kao i Sindikatu rudnika „Kreka“ u borbi za vraćanje nivoa ostvarenih prava radnika. Pozivamo Elektroprivredu BiH i Vladu FBiH da iznađu mogućnost za socijalni dijalog i stvaranje kompromisa.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu