Bosna i Hercegovina     | 23.11.2021. 10:15 |

Zaposlenici srednjih škola ZHŽ-a od sutra u generalnom štrajku

FENA Roland Grabovac

ŠIROKI BRIJEG, 23. studenoga (FENA) - Članovi Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) stupit će u generalni štrajk u srijedu, 24. studenoga.

Predsjednica Sindikata Jasminka Petric kazala je kako su glavni razlozi za generalni štrajk nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

U razgovoru za Fenu Petric je podsjetila da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je održano 28 sastanaka s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te županije na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

- Zapelo je oko plaća. Od nas uvijek traže da se strpimo, da čekamo punjenje proračuna, da čekamo šesti mjesec, da čekamo dvanaesti mjesec, i kada su shvatili da im to prolazi onda im je to postao način komunikacije s nama do trenutka kada mi zaprijetimo generalnim štrajkom - kazala je Petric.

Iz Sindikata podsjećaju da im je plaća umanjena 2013. godine za 8 posto, a nakon toga im je 2017. povećana za 5,5 posto te dvije godine kasnije za još 5 posto.

Nakon što su sindikalisti zaprijetili štrajkom, Vlada ZHŽ-a nedavno je najavila novo povećanje plaća od 5 posto, no Petric navodi kako to nije dovoljno i kako je taj potez samo pokušaj da se ušutka Sindikat.

Prema njenim riječima, novo povećanje od 5 posto je povećanje od 40 do 50 maraka. To u praksi znači da će profesor početnik imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

- U našoj županiji postoji sedam srednjih škola i jedna srednja glazbena škola. Velika većina zaposlenih su članovi našeg sindikata i štrajkat će skoro sto posto našeg članstva. Mi od 28. rujna nismo imali apsolutno nikakvog kontakta s predstavnicima Ministarstva. Propustili su zakonski rok mirnog rješavanja spora i mi sutra stupamo u generalni štrajk - poručila je predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ZHŽ-a.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te županije kazali su kako će se ministrica tijekom dana oglasiti u vezi s najavom generalnog štrajka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo