Bosna i Hercegovina     | 23.11.2021. 13:04 |

Izbjegličkom centru Salakovac uručena računala i multifunckionalni uređaji

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. studenoga (FENA) - Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac u utorak je uručena IT oprema koju je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH osiguralo kroz projekt "Podrška sustavu prihvata i integracije državljana BiH koji se vraćaju po osnovi sporazuma o readmisiji", a koji se realizira uz podršku Savezne kancelarije za migracije i izbjeglice Savezne Republike Njemačke.

Vrijednost projekta je 600.000 eura, a nabavljena je informatička oprema u vrijednosti od 106.000 maraka za 20 lokalnih zajednica, odnosno 47 računala i 43 multifunkcionalna uređaja, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Cilj je lokalne zajednice osnažiti tehnički kako bi mogle razvijati sustav praćenja i evaluacije u pružanju podrške pri reintegraciji readminisiranih osoba.

Projekt koji vodi Ministarstvo u suradnji s partnerom za provedbu "Hilfswerk International" od iznimnog je značaja za sve uključene aktere u proces readmisije.

Provedbom projekta nastavit će se koordinacija svih razina vlasti u BiH kroz formiranje i izgradnju nedostajućih kapaciteta, uz ispunjavanje međunarodno prihvaćenih obaveza, te omogućiti nesmetan prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju po osnovi sporazuma o readmisiji.

Osim uspostavljanja administrativnih kapaciteta, projekt je prilika da se u lokalnim zajednicama obnovi stambeni fond, koji će biti od koristi osobito za zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija, kao i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice za privremeno stambeno zbrinjavanje readmisiranih državljana.

Planirana je obnova 20 stambenih jedinica u lokalnim zajednicama za potrebe readmisiranih bh. državljana koje će moći koristiti i socijalno ugrožene kategorije iz tih lokalnih zajednica.

U narednom periodu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će u suradnji s entitetskim koordinatorima za readmisiju, Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Sekretarijatom za raseljena lica i migracije Republike Srpske, odabrati stambene jedinice za rekonstrukciju nakon čega će biti pokrenute procedure za rekonstrukciju, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope dostavilo izvještaj o pristupu LGBTI osoba zdravstvenoj zaštiti u BiH

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom