Stranačke aktivnosti     | 23.11.2021. 14:36 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

 

Stranka za Bosnu i Hercegovinu zahtijeva od Vlade Federacije BiH da hitno smijeni sa funkcije direktora Elektroprivrede BiH, Admira Andeliju čijim dolaskom na ovu poziciju je ugroženo poslovanje Koncerna i započeto njegovo unutrašnje urušavanje. Od samog dolaska na poziciju direktora koji je bio nelogičan jer je Andelija kao član Glavnog odbora SDA imenovan od strane DF, počeli su problemi izazvani nekompetencijom novog direktora. Najave i podizanje cijena električne energije za privredu ali i građane nisu rezultat nikakvih poremećaja na međunarodnom tržištu nego isključivo nesposobnosti upravljanja Koncernom od strane uprave na čijem je čelu Andelija. Nijedan od razloga zbog kojih je na evropskom tržištu poskupila električna energija ne dotiče proizvodni proces unutar Elektroprivrede BiH koja niti ima gasne elektrane, niti ima značajan udio energije iz vjetroelektrana, ali zato ima drastičan pad proizvodnje uglja unutar sedam rudnika koji djeluju u sastavu Koncerna. Prema nezvaničnim informacijama samo u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježen je pad proizvodnje za više od 400 000 tona uglja u odnosu na prošlu godinu.

Sve je kuliminiralo zbog bahatog odnosa prema zavisnim preduzećima unutar Koncerna, odnosno rudnicima od kojih Elektroprivreda BIH kupuje ugalj po mizernoj cijeni od 35 km po toni, gdje se nasilnim putem nastoji upravljati procesima bez izvršavanja obaveze ulaganja u rudnike.

Povećanje cijena struje imaće pogubne posljedice za privredu u cjelini, a time i ukupnu socijalnu situaciju u Federaciji BiH. Sindikat rudnika organizovao je generalni štrajk, a radi se o više od 10 hiljada rudara čija egzistencija se dovodi u pitanje u vrijeme kada na svjetskim tržištima vlada velika potražnja za energijom i umjesto da se struja izvozi, sa ovakvim kadrovima koji upravljaju koncernom uskoro ćemo biti prisiljeni uvoziti struju po nekoliko puta većoj cijeni od one koju sami možemo proizvoditi.

Zbog svega navedenog, bolje je da direktor Elektroprivrede BiH bude smijenjen danas nego sutra, kao i Vlada kojoj je mandat istekao prije tri godine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu