Bosna i Hercegovina     | 23.11.2021. 15:09 |

Vlada HNK izdvaja više od 33,3 miliona KM za sudske presude

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. novembra (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u utorak je usvojila Odluku o pokretanju postupka zaključenja Ugovora o vansudskim nagodbama i isplati potraživanja po zaključenim ugovorima.

Iz Vlade su istakli kako je obuhvaćeno 465 tražitelja potraživanja u iznosu od ukupno 2.368.940 maraka.

Također, naglašeno je kako će, kroz izmjene i dopune budžeta, biti isplaćeno i dodatnih milion maraka za redovna potraživanja, što je ukupno 3.368.940 maraka za tu namjenu.

Na taj način, nakon realizacije određenih zaključaka po sindikalnim traženjima, ispunjavaju se i zaključci vezani za ostale zahtjeve o kojima je postignuta saglasnost sa sindikatima budžetskih korisnika, saopćili su iz Vlade HNK.

U raspravi je iznova ponovljeno kako je Vlada od 2016. do danas iz budžeta HNK, kroz redovno izvršenje sudskih presuda i u postupku vansudskih nagodbi, tražiteljima isplatila oko 20 miliona maraka.

Vlada je danas započela raspravu o izradi izmjena i dopuna budžeta za 2021. godinu, Nacrta budžeta HNK za 2022. godinu te finansijskih planova vanbudžetskih fondova.

Na osnovu rasprava utvrđene su smjernice za izradu nacrta tih najvažnijih kantonalnih finansijskih dokumenata o kojima će se, kako je navedeno, izjasniti Vlada, a potom i Skupština HNK.

Naglašeno je da su, u mandatu ove vlade, finansijski dokumenti uvijek doneseni u tekućoj za narednu godinu, te će biti preduzete sve potrebne aktivnosti kako bi i 2022. godina započela s usvojenim finansijskim dokumentima. Također, razmotreni su i prihvaćeni izvještaji o izvršenju budžeta HNK i tekuće rezerve za period od 1. januara do 30. septembra 2021. godine.

Nastavajući dugogodišnji projekt podrške mladima i studentima, Vlada je usvojila Zaključak o raspisivanju konkursa za stipendije za akademsku 2021./2022. godinu, stoji u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Premijerka HNK i ministri zdravstva i turizma na obilježavanju Dana narcisa

Ministarstvo finansija HNK pokrenulo niz aktivnosti za izradu značajnih akata

Ministri Velagić i Šuta ugostili Lanu Pudar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo