Regija     | 23.11.2021. 16:03 |

Na sudu u Beogradu počelo razmatranje žalbi Šarića i njegove grupe

FENA Agencije

BEOGRAD, 23. novembra (FENA) - Nakon što je jutros odbijen zahtjev Darka Šarića i njegovih branilaca za izuzeće troje sudija iz petočlanog vijeća, koje će odlučivati o njegovoj žalbi i žalbama ostalih optuženih na prvostepenu presudu, počela je javna sjednica Apelacionog suda u Beogradu.

Sjednica se održava u zgradi Specijalnog suda u Beogradu i planirana je da traje sedam radnih dana, potvrđeno je Tanjugu.

Na početku sjednice sudija izvjestilac je predstavio presudu kojom su Šarić i ostali osuđeni zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Šarić je dobio najvišu kaznu od 15 godina zatvora.

U nastavku sjednice, žalbe će moći da predstave redom optuženi i njihovi branioci.

Juče su on i njegovi branioci tražili izuzeće sudija iz vijeća, koje su se u prethodnom vijeću već izjašnjavale o njegovoj krivici, glasajući jednoglasno da potvđuju presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Zahtjev je odlukom predsjednika Apelacionog suda odbijen kao neosnovan.

Nakon sjednice za žalbe, Apelacioni sud će odlučiti o prvostepenoj presudi a može da je potvrdi u cijelosti, da je preinači u nekim dijelovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom lijeku Šarićevih advokata jer je dvoje sudija iz vijeća koje je odlučivalo po žalbama, učestvovalo ranije u odlučivanju o produženju pritvora.

Nakon toga odlučeno je da se pred vijećem, od dvoje novih sudija i troje iz ranijeg vijeća ponovi odlučivanje po žalbama.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vrijeme u bjekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svjedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 mjeseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svjedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona eura zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sjednica za razmatranje žalbi još nije zakazana, prenosi Tanjug.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Bago: Građani se ne žale na rast cijena, ali se zato odriču svega

Zvizdić zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o državljanstvu BiH

Građani u BiH se ne žale na rast cijena - ombudsman

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana