Bosna i Hercegovina     | 23.11.2021. 16:55 |

Vlada TK utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. novembra (FENA) - Radi potpune implementacije finansijske samostalnosti Uprave policije, Vlada Tuzlanskog kantona (TK) je danas na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima TK.

Istovremeno, Prijedlogom zakona se otklanjaju uočeni nedostaci i povećava efikasnost rada Uprave policije, unapređuje sistem i poboljšava cjelokupna sigurnosna situacija u Tuzlanskom kantonu.

Također, tu su i određene izmjene koje se odnose na proceduralne norme, a u vezi s probnim radom policijskih službenika, suspenziju policijskih službenika kao preventivnu mjeru, rokove za vođenje disciplinskih i internih postupaka kada postoji osnov sumnje, koji ukazuje na krivično djelo učinjeno od strane policijskog službenika, odnosno kada se pojave nove činjenice i okolnosti nakon provedenog internog postupka.

Također su predviđene i određene izmjene i dopune u pogledu postupka unapređenja policijskih službenika te ispravak drugih uočenih nedostataka prilikom implementacije Zakona u praksi.

Vlada TK je u cilju stvaranja preduslova za početak rada i funkcionisanja novoosnovanog Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK razmatrala i prihvatila tekst Sporazuma o privremenom preuzimanju državnog službenika, koji će biti potpisan između Vlade TK i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Naime, ovim Sporazumom se, shodno odredbama Zakona o državnoj službi TK, privremeno preuzima državni službenik iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolša, koji će, budući da ispunjava propisane uslove, uz poslove u Ministarstvu, privremeno obavljati i poslove sekretara Ureda i to do okončanja konkursne procedure za imenovanje Sekretara Ureda koju provodi Agencija za državnu službu, a najduže šest mjeseci.

Radi se o posljednjim aktivnostima u vezi početka rada Ureda, što se svakako smatra velikim iskorakom u segmentu borbe protiv korupcije.

Vlada TK se uključila u globalnu kampanju borbe protiv rodno zasnovanog nasilja

U vezi s tim, Vlada TK imenovala je radnu grupu za izradu Protokola o postupanju u slučaju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja u TK.

Osim predstavnika resorno nadležnih ministarstava, u Radnu grupu su imenovani i predstavnici Kantonalnog tužilaštva TK, Univerziteta u Tuzli, te Udruženja građana „Vive žene“.

Vlada TK se tako uključila u globalnu kampanju „16 dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Danas je zaključeno da će Protokol obavezati sve institucije čiji je osnivač TK, te da će se dati preporuku gradovima i općinama na području TK da obavežu institucije čiji su oni osnivači, te da ukoliko do sada nisu donijeli interne propise kojima će priposati postupanje u slučajevima seskulanog i spolno zasnovanog nasilja iste donesu.

Također bit će preporučeno da one institucije koje takve interne pravilnike već imaju i usklade sa donesenim Protokolom, čime će se na jednobrazan način urediti pitanje postupanja u svim institucijama u Tuzlanskom kantonu.

Vlada TK je danas usvojila i Gender akcioni plan Tuzlanskog kantona za period od 2021. do 2024. godine.

Ovo je strateško-planski dokument koji svojom implementacijom treba da potiče budući rast i razvoj zajednice, te unaprijedi ravnopravnost spolova u zajednici.

Struktura Gender akcionog plana TK odražava trenutno stanje ravnopravnosti spolova i institucionalizacije ravnopravnosti spolova. Sadrži tri srednjeročna cilja, te u okviru svakog cilja rezultate koji se planiraju postići, među kojima su da ministarstva i druga tijela Vlade djeluju u cilju povećanja stepena ravnopravnosti spolova u zajednici.

Gender akcioni plan uključuje kao svoj sastavni dio strateške ciljeve i aktivnosti Strategije za ravnopravnost između muškaraca i žena Evropske komisije ali i strateške ciljeve i drugih dokumenata Ujedinjenih naroda i Vijeća Evrope.

Vlada TK danas je prihvatila i Zaključak o prihvatanju Pisma podrške rudnicima uglja i rudarima u FBiH.

Na danas održanoj sjednice Vlada Tuzlanskog kantona je odlučila da se student iz Palestine, student pete godine Medicinskog fakulteta Javne ustanove Univerzitet u Tuzli oslobađa plaćanja troškova studija u akademskoj 2021/22. godini.

Vlada TK je i u prethodnim akademskim godinama podržavala studente iz Palestine, te je u dosadašnjoj saradnji i pomoći od strane Vlade TK desetina palestinskih studenata, zahvaljujući oslobađanju troškova studija na Univerzitetu i obezbijeđenom besplatnom smještaju i ishrani u Studentskom centru Univerziteta, upisala i završila fakultete na JU Univerzitetu u Tuzli.  

Vlada TK utvrdila je da je izgradnja pristupnog puta prema regionalnoj sanitarnoj deponiji “EKO-SEP” Živinice, na području grada Živinice i općine Banovići projekat od javnog interesa, te se može pristupiti potpunoj eksproprijaciji nekretnina.

U skladu sa zadnjim izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu Vlada je izmijenila i dopunila Program manifestacija 2021. godinu, te s obzirom na povećan iznos ukupno raspoloživih sredstava, obuhvatila dodatnih pet manifestacija manifestacija, čije će održavanje podržati i Kantonalna vlada.

Kako bi se omogućilo finansiranje i kapitalnih projekata, koji će doprinijeti unaprjeđenju lovstva na području TK, Vlada TK je danas izmijenila ranije donesenu Odluku o načinu i uslovima raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za zakup sportsko – privrednih lovišta.

Vlada TK je danas odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2021. godinu.

U svrhu realizacije projekta „Čitanje razvija empatiju“ za JU OŠ „Humci“ Čelić 3.800 KM je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, dok je isti donator dodijelio 3.800 KM za popunjavanje bibliotečkog fonda škole JU OŠ „Sjenjak“ Tuzla.

Školskom odboru Javne ustanove Osnovna škola „Simin Han“ Tuzla Vlada TK je danas dala prethodnu saglasnost za davanje na korištenje bez naknade prostorija školske sale, OKI „Drina“ Sapna, za potrebe obavljanja trenažnog procesa iz sjedeće odbojke.

Na danas održanoj sjednici Vlada TK je s ciljem uvećanja raspoloživih sredstava za nabavku i isporuku dijagnostičke medicinske opreme za potrebe zdravstvenih ustanova u Tuzlanskom kantonu prihvatila tekst Anexa I Sporazuma o sufinansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Vlade Tuzlanskog kantona, a koji se odnosi na provedbu projekta „Odgovor na COVID-19“.

U okviru ove saradnje do sada su nabavljeni mamograf i RTG uređaj za potrebe domova zdravlja u Živinicama i Tuzli ukupne vrijednosti Ovim aneksom Sporazuma osigurano je dodatnih 40.000 KM za ove namjene.

Vlada TK je donijela Odluku o poništavanju, raspisivanju i utvrđivanju Ponovnog Javnog oglasa za izbor kandidata za pozicije predsjednika i članova upravnog odbora Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Također, donijela je i Odluku o raspisivanju Javnog oglasa i utvrđivanju teksta Javnog oglasa nominiranje kandidata za četiri upražnjene pozicije članova Nadzornog odbora u privrednom društvu Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo