Svijet     | 23.11.2021. 18:03 |

ESP: Mađarska ne može kažnjavati sudije zbog traženja smjernica od EU suda

FENA Internet

LUXEMBOURG, 23. novembra (FENA) - Evropski sud pravde (ECJ) u utorak je presudio da se domaćim sudijama u državama članicama EU ne može zabraniti da traže upute od sudija u Luksemburgu.

Sudije najvišeg suda Evropske unije presudile su da sudije u državama članicama ne smiju biti kažnjene zbog traženja savjeta od Evropskog suda pravde, javlja DPA. 

Mađarski premijer Viktor Orban i njegova euroskeptična nacionalistička stranka Fides optuženi su da nastoje suzbiti nezavisnost pravosuđa u toj državi.

Slučaj je proizašao iz krivičnog postupka u Centralnom okružnom sudu u Pešti protiv švedskog državljanina u Mađarskoj koji nije govorio mađarski.

Budući da Mađarska nema zvanični registar prevodilaca i tumača, sudija je presudio da bi pravo optuženog da bude obaviješten o svojim pravima moglo biti povrijeđeno. On je predmet proslijedio Evropskom sudu pravde.

Vrhovni sud Mađarske odlučio je da je ovaj zahtjev upućen ESP-u nezakonit nakon što su tužioci uložili žalbu.

Sudija u prvobitnom slučaju takođe se suočio sa disciplinskim postupkom, koji je u međuvremenu obustavljen, prema presudi Vrhovnog suda.

Kao rezultat toga, isti sudija je zatražio od ESP-a dodatnu odluku o tome da li je odluka Vrhovnog suda kompatibilna sa pravom EU.

Vijeće suda u Luxembourgu je saopćilo da, prema zakonu EU, domaće sudije ne mogu biti osuđene zbog toga što traže smjernice od ESP-a.

- Zakon EU sprječava pokretanje disciplinskog postupka protiv nacionalnog sudije na osnovu toga što je uputio zahtjev za prethodnu odluku Sudu pravde - rečeno je iz Evropskog suda. 

Sudije su rekle da bi takvi disciplinski postupci mogli ugroziti nezavisnost pravosuđa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

SAD upozorava Mađarsku na opasnost od bliskih veza s Rusijom

Mađarska protestuje kod američkog ambasadora zbog Bidenove izjave o Orbanu

Konaković na Godišnjoj konferenciji šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Mađarske

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!