Svijet     | 23.11.2021. 19:10 |

Feltman: Ugrožen "ogroman napredak" u diplomatskoj soluciji za Etiopiju

FENA Internet

WASHINGTON, 23. novembra (FENA) - Američki specijalni izaslanik za rog Afrike, Jeffrey Feltman, izjavio je u utorak da je “ogromni napredak” u privoljavanju svih strana u etiopskom sukobu na pregovore o primirju u riziku da bude ugrožen od “alarmantne” vojne eskalacije.

Feltman je izvjestio novinare u Washingtonu po povratku iz Etiopije u ponedjeljak, gdje se sastao s premijerom Abiyem Ahmedom i raspravljao o potencijalnom diplomatskom rješenju sukoba.

Izgleda da i Abiy i Front narodnog oslobođenja Tigraya (TPLF) vjeruju da su na rubu vojne pobjede, kazao je Feltman, izražavajući brigu da razvoj situacije na terenu prijeti ukupnoj stabilnosti i jedinistvu Etiopije.

- Ostvaren je ogroman napredak u pokušjima da se strane odmaknu od vojne konftontacije ka pregovaračkom procesu. Ono što nas, međutim, brine je da je taj krhki napredak u riziku da bude ugrožen alarmantnim dešavanjima na terenu koja prijete ukupnoj etiopskoj stabilnosti i jedinstvu - izjavio je Feltman.

Abiyjeva glasnogovornica, Billene Seyoum, nije odmah odgovorila na zahtijev za komentarom. Portparol TPLF Getachew Reda nije bio odmah dostupan radi komentara.

Rat je izbio u novembru 2020., izmređu etiopskih saveznih vojnika i snaga lojalnih TPLF, vladajućoj stranci u Tigrayu.

Na hiljade ljudi ubijeno je u sukobu, koji se otada proširio na dvije susjedne regije na sjeveru Etiopije.

Feltman je kazao da su obje strane razgovarale sa Sjedinjenim Državama o pokretanju diskretnog mirovnog procesa, i dodao je da postoje nepodudarnosti u onome što dvije strane smatraju suštinskim za deeskalaciju i dogovoreno primirje.

Iako je rapravljao o diplomatskom rješenju u razgovoru s Abiyem tokom posljednje posjete toj zemlji, etiopski čelnik izrazio je uvjerenje da će uspjeti da ostvari svoje ciljeve vojnim putem, kazao je Feltman prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

UN upozoravaju na humanitarne potrebe u Etiopiji

U epidemiji kolere u Etiopiji preminule 23 osobe

Deseci civila ubijeni u sukobima u Etopiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'