Regija     | 23.11.2021. 19:57 |

U Sjevernoj Makedoniji proglašena trodnevna žalost

FENA Internet

SKOPLJE, 23. novembra (FENA) - Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je danas trodnevnu žalost zbog "tragične saobraćajne nesreće u Bugarskoj" u kojoj je poginulo najmanje 46 ljudi, uglavnom makedonskih državljana.

Kako je saopšteno, na sjednici Vlade Sjeverne Makedonije, koja je započela minutom ćutanja, proglašena je trodnevna žalost na teritoriji cijele države, koja počinje danas.

"Za dane žalosti su proglašeni današnji dan, sutra i prekosutra, odnosno od 23. do 25. novembra. U vrijeme dana žalosti zastava Sjeverne Makedonije će biti istaknuta na pola koplja u cijeloj zemlji, kao i na diplomatskim predstavništvima u inostranstvu", navodi se u saopštenju.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev prethodno je u Sofiji izjavio da je u noćašnjoj saobraćajnoj nesreći makedonskog autobusa firme "Besa trans" u Bugarskoj poginulo 46 osoba i da je sedam povrijeđeno.

Tokom tri dana žalosti odlažu se svi javni događaji, a mediji treba da prilagode program odgovarajućim sadržajem u skladu sa danom žalosti.

Prema podacima nadležnih institucija u Bugarskoj, u autobusu je među poginulima bilo 12 maloljetnika, među kojima i dva blizanca. U nesreći je poginuo i vozač. Preživjelo je sedam osoba – dvije žene i pet muškaraca. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno i oni su smješteni u bolnicu "Pirogov“, prenosi RTCG.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima potpore

Čamac s migrantima potonuo kod sjerverozapadne obale Turske, poginule 22 osobe

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo