Svijet     | 23.11.2021. 21:05 |

Šojgu: Američki strateški bombarderi vježbali nuklearni napad na Rusiju

FENA Internet

MOSKVA, 23. novembra (FENA) - Ruski ministar odbrane u utorak je optužio američke bombardere da su izvodili vježbu nuklearnog napada na Rusiju iz dva različita pravca u ovom mjesecu, i požalio se da su avioni došli i do 20 kilometara od ruske granice.

Optužba dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između Washingtona i Moskve oko Ukrajine, dok američki zvaničnici izražavaju zabrinutost eventualnim ruskim napadom na južnog susjeda - u sugestiji koju Kremlj odbacuje kao lažnu.

Moskva je zauzvrat optužila Sjedinjene Države, NATO i Ukrajinu za provokativno i i neodgovorno ponašanje, ukazujući na američke dostave oružja Ukrajini, ukrajinsko korištenje turskih dronova protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine i vojne vježbe NATO-a u blizini njenih granica.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je da je Moskva uočila značajno povećanje aktivnosti američkih strateških bombardera za koje tvrdi da su izveli 30 letova u blizini Rusije u ovom mjesecu, To je, kazao je, povećanje za dva i po puta u odnosu na isti period prošle godine.

Šojgu se posebno požalio na, kako je rekao, simulirani američki nuklearni napad na Rusiju u ovom mjesecu.

- Ministar odbrane naglasio je da su tokom amertičkih vojnih manevara “Global Thunder” deset američkih strateških bombardera vježbali lansiranje nuklearnog oružja na Rusiju iz zapadnih i istočnih poravaca - navodi saopćenje ministarstva odbrane Šojguove riiječi.

- Minimalna udaljenost tih aviona od naše državne granice iznosila je 20 kilometara - kazao je.

Ministarstvo navodi Šojguove riječi da su ruske jedinice protuzračne odbrane uočile i pratile američke strateške bombardere i poduzele su nekonkretizirane mjere kako bi izbjegle svaki incident.

Global Thunder, tokom koga su američki bombarderi B-52 s nuklernim kapacitetima testirali svoju snagu, redovna je godišnja vojna vježba nuklearnih i komandnih kapaciteta američke Strateške komande s ciljem testiranja i demonstracije spremnosti američkih nuklearnih kapaciteta.

Predsjednik Vladimir Putin nedavno je nakratko aludirao na tu očiglednu incidentnu epizodu, žaleći se da su zapadni strteški bombaarderi prevozili “veoma ozbiljno oružje” u blizini Rusije. Kazao je da Zapad prima ruska upozorenja da ne prelazi njene “crvene linije”, previše lako.

Šojgu je dao te izjave na video konferenciji s kineskim ministrom odbtrane Wei Fengheom. Kazao je da je primicanje američkih bombardera previše blizu ruskim istočnim granicama također i prijetnja i za Kinu.

 - Nasuprot tome, rusko-kineska saradnja postala je stabilizirajući faktor u svjetskim pitanjima - izjavio je Šojgu.

Rusija i Kina dogovorile su se na tom sastanku da pojačaju saradnju svojih oružanih snaga kada je riječ o vojnim vježbama strateških snaga i zajedničkim patrolama, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu