Svijet     | 24.11.2021. 09:27 |

Prijestolonasljednik UAE-a u posjeti Turskoj

FENA Internet

ANKARA, 24. novembra (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ugostit će prijestolonasljednika Abu Dabija šejha Muhameda bin Zajeda Al Nahjana u srijedu, dok Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati nastoje popraviti svoje napete odnose i povećati ekonomsku saradnju.

Posjeta princa prijestolonasljednika, koji se smatra de facto liderom i snagom koja stoji iza vanjskopolitičkog stava UAE, je njegova prva službena posjeta Turskoj od 2012. godine, na najvišem nivou jednog zvaničnika Emirata otkako su odnosi pogoršani zbog niza regionalnih tenzija.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost UAE šejh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan posjetio je Tursku u augustu kako bi pripremio sve za prinčevu posjetu, podsjeća Associated Press.

Ankara i Abu Dabi su se proteklih godina našli na suprotstavljenim stranama sukoba u Libiji, Zaljevu i istočnom Mediteranu.

Osim toga, UAE je uznemiren podrškom Turske Muslimanskoj braći u regiji, koju arapske nacije vide kao prijetnju. Ankara, sa svoje strane, sumnja da su UAE podržali mrežu koju vodi turski muslimanski imam Fetullah Gulen sa sjedištem u SAD-u, a koju Turska optužuje da je organizovao neuspjeli državni udar 2016. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!