Bosna i Hercegovina     | 24.11.2021. 11:20 |

SDP BiH podržava rudare i njihove zahtjeve

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Klubovi zastupnika i delegata Socijaldemokratske partije BiH  (SDP BiH) u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH traže od rukovodstva Parlamenta FBiH hitno i neodložno zakazivanje sjednica oba doma na kojima će se raspravljati o stanju u rudnicima i položaju rudara u Federaciji BiH.

Također, SDP BiH traži ostavke ili smjene ključnih ljudi odgovornih za probleme u koji su rudari i rudnici dovedeni, direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije i premijera FBiH Fadila Novalića.

- U potpunosti podržavamo osam realnih, racionalnih i pravičnih zahtjeva Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i smatramo da je to minimum onoga što je potrebno odmah uraditi. Iako su iz Vlade FBiH početkom godine najavili restruktuiranje rudnika i zadržavanje dostignutog nivoa ostvarenih prava rudara na terenu se dešavalo upravo suprotno - navode iz SDP BiH. 

Zastupnici i delegati SDP BiH su u Parlamentu FBiH redovno upozoravali na loš položaj rudara, borili se za njihova prava i trpili lažne optužbe, ali nikad nismo posustali tražeći bolje uslove za rudare.

- Rudari to dobro znaju, a i ovim putem želimo vrlo jasno poručiti da SDP nedvosmisleno podržava rudare, njihov protest i iznešene zahtjeve - ističu iz SDP BiH u saopćenju za javnost.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

Odobrena uplata više od 14,2 milijuna KM za uvezivanje staža za 386 rudara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu