Svijet     | 24.11.2021. 11:59 |

Emirati u pregovorima s talibanim o vođenju kabulskog aerodroma

FENA Internet

DUBAI, 24. novembra (FENA) - Ujedinjeni Arapski Emirati su održali pregovore s talibanima o upravljanju aerodromom u Kabulu, sukobljavajući se sa zaljevskim rivalom Katarom u diplomatskoj borbi za uticaj s novim vladarima Afganistana, prema četiri izvora koji su upoznati s tim pitanjem.

Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata održali su niz razgovora s talibanima posljednjih sedmica kako bi razgovarali o upravljanju aerodromom koji služi kao glavna zračna veza Afganistana sa svijetom, rekli su Reutersu strane diplomate sa sjedištem u regiji Zaljeva.

Razgovori pokazuju kako zemlje nastoje da uspostave svoj utjecaj u Afganistanu pod talibanima, iako je tvrdolinijaška islamistička grupa uglavnom ostala izolovana i njenu vladu nije priznala nijedna država.

Emirati žele da se suprotstave diplomatskom uticaju koji tamo uživa Katar, prema izvorima koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti ovog pitanja.

Katarci su zajedno s Turskom pomagali u vođenju Međunarodnog aerodroma Hamid Karzai nakon što su odigrali glavnu ulogu u naporima za evakuaciju nakon haotičnog povlačenja SAD-a u augustu, i rekli su da su voljni preuzeti operacije.

Ipak, talibani još nisu formalizirali aranžman s Katarom, rekla su četvorica diplomata.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Međunarodni aerodrom Sarajevo - Zimska služba čisti pistu, nema otkazivanja letova zbog snijega

Japanski istražitelji istražuju oprečne izvještaje o nesreći na tokijskom aerodromu

Afganistanski talibani prisustvovat će kineskom forumu Pojas i put

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom