Kultura     | 24.11.2021. 12:48 |

Predstava 'Kroz proces 10-6-93' želi oteti zaboravu tragediju viteške djece

FENA Mirza Efendić

MOSTAR, 24. studenoga (FENA) - Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru izvest će u 27. studenoga, u 20 sati premijeru predstave "Kroz proces 10-6-93", koja govori o ubojstvu osmero djece 10. lipnja 1993. godine u Vitezu.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja na konferenciji za novinare kazao je kako je viteška tragedija toliko bolna i velika da ju se s pravom može smatrati iznimno važnom ne samo za Hrvate nego i za cijelu BiH, sve njezine narode i građane.

- Ova tragedija bitna je i paradigmatična ne samo zbog onog što se dogodilo tog lipanjskog dana 1993. godine već i zbog svega onoga što se događalo poslije, od medijskih manipulacija i ignoriranja, preko izostanka odgovarajuće društvene i političke reakcije do činjenice da nitko do sada nije odgovarao za ovaj zločin - rekao je Vukoja.

Predstava "Kroz proces 10-6-93", autorice i redateljice Marine Petković Liker, govori o stradavanju djece u Vitezu koja su na igralištu, među obiteljskim kućama, poginula od granate ispaljene s položaja Armije BiH (ABiH), u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i ABiH.

Po Vukojinim riječima, mostarsko kazalište ovom predstavom daje mali doprinos nastojanjima da tragedija viteške djece i njihovih obitelji ne bude zaboravljena te da dobije društveni i javni značaj koji zaslužuje.

- Bili smo duboko svjesni da ova predstava treba biti izraz suvremene, rafinirane i suptilne kazališne estetike. Stoga u njoj nema politiziranja ni moraliziranja, ona se ne bavi utvrđivanjem krivnje ni osudom zločinaca, jer to je posao nekih drugih institucija, nego se bavi onima kojima se ta tragedija dogodila i onime kroz što obitelji žrtava prolaze - istaknuo je Vukoja.

Autorica i redateljica predstave Marina Petković Liker istaknula je kako je predstava bila veoma zahtjevna za odraditi zbog svoje kompleksnosti, ali i tragedije koju obrađuje, te da će i sama izvedba biti proces prolaska organskim doživljavanjem teme izvođača i gledatelja.

- Rad na predstavi je dugo trajao i cijeli autorski tim je prošao proces uranjanja, razumijevanja i suočavanja sa sadržajem svega o čemu se u njoj govori - izjavila je Petković Liker.

Predstava ima tri čina koji će sveukupno trajati oko tri sata kroz prostor čitavog HNK-a, a glumačka igra se iz izvedbe u izvedbu neprestano mijenja i ne postoji klasični oslonac na pisani tekst. Autorica navodi da će kao takva utjecati na sve one koji je budu gledali.

- Predstava će sigurno biti jako intenzivna za publiku, ali to ne znači da se publika toga treba bojati jer cilj nam je da izađu nešto drugačiji nego što su ušli - rekla je Petković Liker.

Glumci u predstavi Jelena Kordić Kuret i Miro Barnjak izjavili su kako je za njih predstava iznimno zahtjevna i da izaziva najdublje emocije u njima samima.

- Prošli smo vrlo iscrpljujući i vrlo težak proces, jer dotičemo se najbolnijih mjesta u svima nama. Ali upravo takvi procesi omogućuju iskustvo i rast. Struktura i sadržaj predstave te njezino vođenje bit će zahtjevno za nas aktere, ali i publiku - izjavila je Kordić Kuret.

Barnjak je dodao kako je rad na predstavi "Kroz proces 10-6-93" za njega bio najveći izazov u 20-godišnjoj karijeri. 

Pored Jelena Kordić Kuret i Mire Barnjaka u predstavi glume Ana Franjčević, Mario Knezović, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Premijera predstave je u HNK Mostar u subotu, 27. studenoga, u 20 sati, pretpremijera je dan ranije, a prve reprize u nedjelju i ponedjeljak, sve u 20 sati.

Osim predstave u tijeku je rad na filmu i radio drami u kojima će se koristiti dijelovi predstave.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana