Ekonomija     | 24.11.2021. 12:57 |

Košarac i Kalabuhov o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova s kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima.

Na sastanku je istaknuto da su BiH i Ruska Federacija prijateljske države između kojih ne postoje otvorena politička pitanja te da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje i jačanje ukupnih odnosa na političkom i privrednom planu.

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost Ruskoj Federaciji na izričitom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava.

- Rusija je država-garant Dejtonskog sporazuma, koji predviđa BiH sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dejtonski sporazum je glavna odrednica ponašanja i djelovanja političkih predstavnika iz Republike Srpske. Stoga su nam neprihvatljive nametnute odluke bivših visokih predstavnika, čijim intervencionizmom je došlo do narušavanja izvornog Dejtona - poručio je Košarac.

On je ponovio stav da 'Republika Srpska i njeni zvaničnici ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH, budući da nije imenovan u skladu sa procedurama, međunarodnim pravom i Aneksom 10 Ustava BiH odnosno Dejtonskog sporazuma. S tim u vezi, zahvalio je i Ruskoj Federaciji na istom zvanično iskazanom stavu'.

- Predstavnici Republike Srpske provode sve aktivnosti u skladu sa Ustavom, poštujući izvorni Dejtonski sporazum. Naša misija je da u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je mjesto odlučivanja, afirmišemo slovo Dejtona i vratimo oduzete nadležnosti jer je to naše legitimno pravo iz ovog sporazuma - istakao je ministar Košarac.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o rezultatima nedavne posjete ministra Košarca Ruskoj Federaciji, u okviru koje je održan sastanak kopredsjedavajućih Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju BiH i Rusije te potpisani memorandumi o saradnji u oblasti turizma i oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

Ministar Košarac je predložio da naredna sjednica koopredsjedavajućih Komisije bude održana početkom 2022. godine u Banjaluci te da fokus razgovora bude na potpisivanju bilateralnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i memoranduma o saradnji u oblasti malih i srednjih preduzeća, ali i mogućnosti zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Evroazijske carinske unije.

Ministar Košarac informisao je ambasadora Kalabuhova o podršci i opredjeljenju zvaničnika Republike Srpske za pridruživanje regionalnoj inicijativi ''Otvoreni Balkan'' te naglasio da jačanje saradnje i unapređenje ekonomskih veza na zapadnom Balkanu treba da bude prioritet politika na svim nivoima vlasti u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti uvođenja direktne aviolinije između BiH i Ruske Federacije pri čemu je zajednički ocijenjeno da bi to bila dobra osnova i dodatni podsticaj za jačanje privredne saradnje između dvije države.

- Ministar Košarac zahvalio je Ruskoj Federaciji za pomoć koju je ta država pružila BiH u borbi protiv pandemije Covid-19 i solidarnosti koju su pokazali, posebno kad je riječ o nabavci vakcina - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana