Bosna i Hercegovina     | 24.11.2021. 12:51 |

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Klub Bošnjaka u Vijeću u naroda Republike Srpske, kao ovlašteni predlagač, podnio je apelaciju Ustanovnom sudu Bosne i Hercegovine za ocjenu ustanovosti Zakona o neprimjenjivanju Krivičnog zakona BiH na području entiteta RS koji je usvojila Narodna skupština RS i koji je po odluci Kluba Bošnjaka - stavljanju veta, na Ustanom sudu RS odbijen kao neosnovan - potvrdio je Feni predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeće u naroda RS Alija Tabaković.

Radi se o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na zakon o zabrani negiranja gonocida.

Tabaković je istakao da je sljedeći pravni lijek je bio apelacija Ustanovom sudu BiH.

- Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prije 15-ak dana u Banja Luci, nakon sjednice Predsjedništva SDA, kazao da se ostavi određeni rok da visoki predstavnik poništi takav zakon i stavi ga van snage. Budući da to nije uradio, nama ostaje jedino pravna mogućnost da se obratimo Ustavnom sudu BiH sa apelacijom kako bi Ustavni sud razmotrio našu apelaciju i ovaj zakon koji je protuustavan, koji je u suprotnosti sa Ustavom BiH i Krivičnom zakonom BiH i svim normativnim aktima u suprotnosti sa državnim zakonima, te da Ustavni sud ovaj zakon stavi van snage - kazao je Tabaković. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ustavni sud RS utvrdio da nije prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo