Bosna i Hercegovina     | 24.11.2021. 15:27 |

SPS - Akcija izmještanja migranata u privremeni prihvatni centar 'Lipa'

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 24. novembra (FENA) - Služba za poslove sa strancima (SPS) jutros je preduzela operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području Velike Kladuše, Cazina i grada Bihaća radi izmještanja migranata iz napuštenih objekata u privremeni prihvatni centar Lipa. 

Inspektori SPS-a izvršili su kontrolu kretanja i boravka migranata na lokacijama Bosanska Bojna, Hadžin Potok, Crnaja, Turija, Hipodrom, Elezovići, Kamenica i Stens.

Na svim tim lokacijama, inspektori za strance, zatekli su ukupno 30 osoba, porijeklom iz Afganistana i Pakistana, od kojih su četiri člana porodice, 21 samac i pet maloljetnika bez pratnje.

Služba za poslove sa strancima je spomente migrante izmjestila u privremeni prihvatni centar Lipa, gdje im je pružena medicinska pomoć i provedena procedura u skladu s epidemiološkim mjerama, izvršena identifikacija i registracija istih, te osigurani smještaj, hrana i ostali neprehrambeni proizvodi.

S obzirom na to da je tokom provođenja ovih aktivnosti pronađeno pet maloljetnika bez pratnje, obaviješten je nadležni Centar za socijalni rad Velika Kladuša radi pokretanja procedura određivanja starateljstva.

Provedena aktivnost je nastavak kontinuiranih operativnih akivnosti Službe za poslove sa strancima na izmještanju migranata iz improvizovanih smještajnih kapaciteta u privremene prihvatne centre u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima, saopćeno je iz SPS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu