Bosna i Hercegovina     | 24.11.2021. 15:43 |

Ustikolina - Završetkom deminiranja stvoreni uvjeti za ekshumaciju na Kacelju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i planirane ekshumacije, deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Goražde B” obavio je zadatak deminiranja na lokaciji Kacelj, 10 km jugoistočno od Ustikoline u općini Foča u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ukupna površina zadatka koji je realiziran manuelnom metodom čišćenja prvobitno je iznosila 17.005 m² sumnjive površine, a formirana je prema prethodno prikupljenim informacijama u obuhvatu očekivanih posmrtnih ostataka.

Na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije protivpješadijske mine PMA-2 i jedno dno od mine PROM-1 (dance).

Tokom ovih deminerskih radova pronađene su kosti koje su indicirale na posmrtne ostatke, pa su obilježene a oko njih je dodatno očišćen prostor. Nakon što su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH obišli lokaciju predmetnog zadatka, Institut za nestale osobe je dostavio akt u kojem je navedeno da je do tada očišćena površina dovoljna za izlazak na teren ovlaštenih osoba u cilju ekshumacije, pregleda, obdukcije i identifikacije.

U nastavku radova nisu potvrđene informacije o miniranosti, te je BH MAC izvršio reizviđanje zadatka, nakon čega je zadatak reduciran na površinu od 7.788,64 m².

Nakon uzorkovanja zadatka i polutrajnog obilježavanja izvršena je primopredaja očišćene površine na lokaciji Kacelj koja je obavljena između izvođača radova Federalne uprave civilne zaštite i BH MAC-a. Federalna uprava civilne zaštite upoznala je predstavnika Općine Foča u FBiH, kao krajnjeg korisnika, s granicama očišćene površine.

Radove na zadatku dodatno je otežavalo loše stanje puta do lokacije na kojoj se vršilo čišćenje, saopćeno je iz FUCZ. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Foča dobija moderan fudbalski teren

Foča: Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo