Regija     | 24.11.2021. 16:11 |

U Sloveniji međunarodna akcija protiv krijumčara ptica

FENA Agencije

LJUBLJANA, 24. studenog (FENA - Carinskim je kontrolama u listopadu u Sloveniji izvršeno 500 pregleda osobnih i teretnih vozila, pri čemu je otkriveno i nekoliko prekršitelja koji su u Italiju vozili zaštićene vrste ptica, potvrdila je u srijedu slovenska policija koja vodi postupke u spomenutim slučajevima.

Tako je kod talijanskog vozača kombija pronađena vrećica sa šest smrznutih primjeraka skolopaksa (scolopax rusticola), za koje je osumnjičeni prekršitelj kazao da su ulovljene u Hrvatskoj i da ih je dobio kao poklon prilikom kupnje psa, što je samo jedan od učestalih slučajeva krijumčarenja zaštićenih ptica kroz Sloveniju, čiji su promet, tranzit ili prodaja slovenskim zakonima zabranjeni.

U hladnjacima su tom prigodom otkriveni i rashladni uređaji sa smrznutim zaštićenim vrstama ptica, a najviše je bilo prepelica (coturnix coturnix) i golubova (columba oenas). Nađeno je i nekoliko komada mesa divlje svinje za koje osumnjičeni nisu imali potvrdu gdje su životinje odstrijeljene, ali i dugorepe patke i fazani, koji se inače ne nalaze na listi zaštićenih vrsta. Carinske službe postupak su predale policiji.

Povremene ciljane kontrole u Sloveniji se redovno provode na jesen, tijekom lovačke sezone i jesenske migracije ptica, a u suradnji s društvima za zaštitu ptica selica i zaštićenih ptičjih vrsta.

Krijumčarenje ptica pjevica ozbiljan je problem očuvanja prirode u Europi. Slovenija ostaje važna tranzitna zemlja za krijumčare ptica, tvrde u tim udrugama.

Slovenska udruga za zaštitu ptica pjevica (DOPSS), koja surađuje s policijom u sprječavanju tog fenomena, tvrdi da je Slovenija, uz Hrvatsku i Mađarsku, jedna od glavnih tranzitnih zemalja kroz koje se deseci tisuća mrtvih i živih ptica prevoze na talijansko crno tržište svake godine. Mrtve ptice namijenjene su za konzumaciju u malim restoranima gurmanskih specijaliteta za one koji jedu takvu hranu, dok se žive koriste za uzgoj ili kao kućni ljubimci, što je u Sloveniji zabranjeno, premda u praksi postoji ilegalno tržište pticama.

U slovenskim udrugama za zaštitu ptica priznaju da se nepravilnosti i krivolov zaštićenih ptičjih vrsta ne odvijaju samo u tranzitu kroz Sloveniju, pa procjenjuju da se u toj zemlji godišnje nezakonito ulovi ili ubije 14 do 50 tisuća ptica, najviše mrežama i ljepilom, ali da ih nekoliko tisuća strada i od vatrenog oružja.

Što se tiče nezakonitog tranzita kroz Sloveniju, u DOPS-u procjenjuju da se godišnje kroz Sloveniju prokrijumčari između 34.000–172.000 primjeraka ptica.

Najviše ilegalnih lovova na ptice pjevice u svrhu preprodaje u Sloveniji se bilježi u zapadnom dijelu zemlje, a tu spornu praksu potiče talijansko crno tržište. Većina ptica se ilegalno lovi i jede u Italiji, ali ta praksa tradicionalno je prisutna i u Francuskoj, na Cipru Cipru i Malti. Na cijelom Mediteranu navodno se godišnje ilegalno ulovi čak 25 milijuna ptica, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'