Regija     | 24.11.2021. 17:11 |

Ilegalne migracije u Sloveniji za skoro 40 posto manje nego lani

FENA Agencije

LJUBLJANA, 24. studenoga (FENA) - U Sloveniji je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno 8.144 ilegalnih prelazaka granice, što je 39 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, objavilo je u srijedu slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Među zatečenim ilegalnim migrantima bilo je najviše državljana Afganistana, Pakistana i Bangladeša, koji čine više od polovice ukupnog broja, znatno je manje bilo državljana Sirije, a zabilježen je i nagli pad broja državljana Pakistana i posebno Maroka.

Broj ilegalnih migranata koji prilikom policijskog privođenja izraze namjeru za traženje međunarodne zaštite u Sloveniji povećao se u posljednjih mjesec dana, posebno među državljanima Afganistana, dok državljani Pakistana i ako izraze takvu namjeru obično nastavljaju put i odlaze iz Slovenije prema željenim destinacijama u srednjoj i sjevernoj Europi, ističu u slovenskoj policiji.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs prošlog se tjedna u Sarajevu, na regionalnoj ministarskoj konferenciji, zauzeo za jačanje regionalne suradnje i partnerstva na području upravljanja migracijama.

Iako zapadni Balkan još nije uključen u EU, postoje područja poput sigurnosti i migracija, po kojima ovu regiju već možemo smatrati dijelom našeg zajedničkog djelovanja, kazao je tom prilikom Hojs.

Hojs je član Slovenske demokratske stranke (SDS) , premijera Janeza Janše, poznate po čvrstim stajalištima da EU ne smije svojim postupcima prema migrantima dopustiti da se ponovi situacija masovnih migracija iz 2015./2016. godine, kad je kroz Sloveniju dalje prema središtu EU-a prešlo više od pola milijuna izbjeglica i migranata, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo