Kultura     | 24.11.2021. 18:05 |

Podkast ' Može li feminizam biti ekstreman?" Biljana Srbljanović i Tena Štivčić

FENA Saopćenje


SARAJEVO, 23.novembra (FENA) - Sarajevo fest-Umjetnost i politika večeras u 21.sat u okviru “Digitalnog Foruma u 21 sat. emituje podkast: Dramski pisci i novo doba, Biljana Srbljanović i Tena Štivčić govore o zanimljivoj i važnoj temi: "Može li feminizam biti ekstreman?", saopćila je press služba Festivala.
 
Biljana Srbljanović, rođena je 1970., dramska spisateljica i redovna profesorica dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autorica je preko deset drama, među kojima su Beogradska trilogija, Porodične priče, Skakavci. Dobitnica je nagrada: Premio Europa – Nova pozorišna realnost, šest puta Sterijine nagrade za dramski tekst, francuskog ordena Vitez umjetnosti i književnosti. Fulbrajt je alumna, doktorantkinja na smijru Studije filma na FDU u Beogradu.

Spisateljica Tena Štivičić je diplomirala dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na Odsjeku za dramsko pismo. Prvu dramu Nemreš pobjeć od nedjelje napisala je na trećoj godini dramaturgije. Drama je iste godine praizvedena u kazalištu ZKM i osvojila je Rektorovu i Nagradu Marin Držić. Uslijedio je niz novih izvedbi, izdanja i prijevoda te drame u kazalištu i na radiju, u Hrvatskoj i širom Europe. Nemreš pobjeć od nedjelje jedna je od njenih najizvođenijih drama.

Domaćin podkasta je spisateljica i režiserka iz Srbije Minja Bogavac.

Nakon ovog u okviru Art foruma, u 22 sata putem online streaminga, na programu je predstava autora i reditelja Harisa Pašovića "Otkrivanje žene", nastalu u kopridukciji East West Centra i Narodnog pozorišta Sarajevo, saopćeno je. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ginsburg: Želim razumjeti šta mržnju i prividno ludilo čini tako privlačnim

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana